11:24 23.10.2019

Рада Нацбанку ініціює розширення своїх повноважень і надання статусу керівного органу НБУ

2 хв читати
Рада Нацбанку ініціює розширення своїх повноважень і надання статусу керівного органу НБУ

Рада Нацбанку України (НБУ) має звернутися до Верховної Ради з пропозицією ініціювати внесення змін до закону про НБУ, згідно з якими Рада зможе встановлювати для правління ключові показники ефективності (KPI) грошово-кредитної політики, а функція оцінки та контролю за грошово-кредитною політикою буде підкріплена інструментом впливу, заявив голова Ради Богдан Данилишин.

"Розглянути можливість розширення повноважень Ради, надання їй статусу керівного органу НБУ, наділення більш дієвим інструментарієм у частині прийняття рішень у разі недосягнення поставлених перед НБУ цілей", - написав він у Facebook у середу за підсумками засідання Ради, що відбулося напередодні та на якому його повноваження голови, що витікають 26 жовтня, було тимчасово продовжено.

Серед інших можливих змін до закону про Нацбанк Данилишин назвав усунення залежності в оплаті праці членів Ради від членів правління центробанку, посилення підзвітності правління та Ради суспільству, повне охоплення зовнішнім контролем усіх об'єктів НБУ, зменшення розміру загальних резервів для вивільнення державних коштів, посилення незалежності підрозділу внутрішнього аудиту НБУ та секретаріату Ради.

Окрім цього, Рада Нацбанку виступає за надання їй та експертам її секретаріату доступу до задокументованих моделей прогнозування та процесів НБУ, зокрема моделі та алгоритмів розрахунків, які використовує центробанк під час встановлення облікової ставки.

"Попереднє вивчення підходів з визначення облікової ставки показало наявність занадто високої ваги експертної складової. Правлінню необхідно для Ради зробити більш транспарентним підхід до визначення ставки, концентруючись не на номінальному розкритті інформації і PR-заходах, а на розкритті суті розрахунків за моделями і причинах експертних корекцій результатів", - зазначив Данилишин.

За його словами, Рада має збільшити рівень комунікацій з Верховною Радою, продовживши практику регулярного запрошення народних депутатів на свої засідання і щокварталу заслуховувати звіт правління про стан валютного ринку, інтервенцій НБУ на валютному ринку та про стан золотовалютних резервів.

"Необхідність забезпечення інституціональної незалежності НБУ беззаперечна, проте вона повинна поєднуватися з підзвітністю та підконтрольністю, ефективною системою внутрішнього контролю. (...) Досягнення балансу незалежності та підзвітності у разі, якщо кожна із сторін відстоює іноді протилежні інтереси, буде найбільшим викликом для керівних органів НБУ й надалі", - наголосив голова Ради.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА