15:15 23.10.2019

Україна не змогла оскаржити у Верховному суді РФ рішення про компенсацію "Татнафті" $112 млн у справі "Укртатнафти"

2 хв читати
Україна не змогла оскаржити у Верховному суді РФ рішення про компенсацію "Татнафті" $112 млн у справі "Укртатнафти"

Верховний суд РФ відхилив касаційну скаргу України, в якій оскаржуються рішення судів нижчих інстанцій щодо спору про компенсацію "Татнафті" $112 млн і відсотків у рамках справи "Укртатнафти", йдеться в матеріалах суду.

Україна оскаржувала рішення Арбітражного суду Ставропольського краю, ухвалене в березні 2019 року, і постанову Арбітражного суду Північно-Кавказького округу від 21 червня за тією самою справою.

У скарзі Україна скаржилася на порушення судами норм матеріального та процесуального права.

Водночас у рішенні Верховного суду йдеться: "Підстав для перегляду ухвалених у цій справі судових актів у судовому засіданні Судової колегії з економічних спорів Верховного суду Російської Федерації не встановлено".

"Татнафта" розпочала арбітражний розгляд проти України в 2008 році відповідно до російсько-української угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій через ситуацію навколо "Укртатнафти", створеної відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ.

Раніше 18,296% акції "Укртатнафти" належало структурам, близьким до "Татнафти", міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо "Татнафті". Проте в результаті судових розглядів в Україні частка татарстанських акціонерів у НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з'явилися нові акціонери, близькі до групи "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

У 2014 році арбітраж ухвалив рішення на користь "Татнафти" та зобов'язав Україну виплатити російській компанії компенсацію у розмірі $112 млн, а також відсотки. Відтоді Україна в міжнародних судах намагається оспорити це рішення. У 2017 році аналогічне клопотання - про приведення у виконання рішення суду - "Татнафта" подала до Високого суду Лондона, який задовольнив клопотання компанії. У 2018 році королівський суд Лондона відхилив апеляцію України та присудив відшкодувати "Татнафті" судові витрати, в результаті загальна сума відшкодування на користь російської компанії зросла до $146 млн.

З 2017 року представники України і "Татнафти" сперечалися в Московському арбітражному суді про його ефективну юрисдикцію, а також про наявність в України на території РФ майна, яке може бути враховане в рамках стягнення за позовом російської нафтової компанії. "Татнафта" наполягала, що стягнути можна частину будівлі культурного центру України в Москві, яка використовується в комерційних цілях, проте українській стороні вдалося довести, що будівля має дипломатичний імунітет.

Тому справу було передано в ставропольський арбітраж: в цьому регіоні Україна також має майно - санаторій ім. Семашка. У лютому 2019 року Арбітражний суд Ставропольського краю задовольнив заяву "Татнафти" до України про визнання і приведення у виконання рішення іноземного суду, згідно з яким Україна має виплатити компанії $112 млн і відсотки через ситуацію навколо компанії "Укртатнафта". У червні Україна програла спір у касаційній інстанції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА