19:08 23.10.2019

Немає жодних підстав для повернення ПриватБанку колишнім акціонерам, якими не були б рішення судів

3 хв читати
Немає жодних підстав для повернення ПриватБанку колишнім акціонерам, якими не були б рішення судів

У Офісі президента України на зустрічі з послами країн "Великої сімки" (G7) зазначили, що якими не були б судові рішення, підстав для повернення ПриватБанку колишнім акціонерам немає.

"Ухваливши рішення про націоналізацію, держава вклала в ПриватБанк 155,3 млрд грн, що дало змогу зберегти кошти українців. Ми вважаємо, що якими не були б рішення судів, немає жодних підстав для повернення державного ПриватБанку колишнім акціонерам", - йдеться в повідомленні, розміщеному в середу на сайті глави Української держави за підсумками зустрічі.

Співрозмовники також розглянули пріоритети проведення економічних реформ, співпрацю з міжнародними партнерами, міжнародними фінансовими організаціями та судову реформу в Україні.

"Українська сторона проінформувала про пріоритети та подальші кроки щодо ініціатив, спрямованих на економічне зростання та покращення інвестиційного клімату, а також повідомила про те, що проекти законів про незаконне збагачення та анбандлінг НАК "Нафтогаз України"… будуть розглянуті на наступному тижні", - зазначено в повідомленні.

Особливу увагу акцентовано на переговорному процесі з Міжнародним валютним фондом (МВФ), реформуванні банківського сектору і повернення коштів збанкрутілих банків.

Ця зустріч проводилася за дорученням президента України Володимира Зеленського. У ній взяли участь керівник Офісу президента Андрій Богдан і його заступники Андрій Смирнов та Юлія Ковалів.

Як відомо, Зеленський із 21 до 24 жовтня перебуває з робочим візитом у Японії, де він, зокрема, був присутній на церемонії інтронізації імператора Нарухіто.

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ та колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови і влив у його капітал понад 155 млрд грн. Екс-власники банку вважають здійснену націоналізацію, внаслідок якої вони повністю втратили свої акції, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них додаткового відшкодування збитків.

Наприкінці лютого 2019 року Госпсуд Києва з другої спроби прийняв до розгляду позов Коломойського і Triantal, що володіли відповідно 41,6572% та 16,5748% акцій ПриватБанку, про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року. Під час слухань 9 квітня позивачі заявили клопотання про розширення переліку своїх вимог пунктом щодо повернення їм акцій ПриватБанку, і суд задовольнив це клопотання. Водночас суд відхилив клопотання Мінфіну, який просив залишити позовну заяву без розгляду. Тоді ж до списку відповідачів було додано Нацбанк України, НКЦПФР, ПриватБанк, а також зберігачів Укрексімбанк та "Солід Дніпро".

Суддя Господарського суду Києва Людмила Шкурдова 16 жовтня призупинила розгляд позову Коломойського і Triantal Investments про повернення їм акцій до вирішення справи, яка розглядається в суді адміністративної юрисдикції на рівні апеляції про законність націоналізації банку.

Нині сторони провадять також численні інші судові спори і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях. Зокрема, 14 жовтня у другому спорі між ПриватБанком та екс-власниками в апеляційному суді Лондона перемогу здобув націоналізований банк. "Судді Апеляційного суду дійшли висновку, що банк має достатньо передумов для судового розгляду справи та отримання відшкодування в сумі майже $3 млрд. Судовий указ про всесвітній арешт активів залишається чинним до рішення по суті", - прокоментував рішення Лондонського суду Мінфін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА