19:26 23.10.2019

Ініціативи Ради НБУ з розширення своїх повноважень не є колегіальним рішенням

2 хв читати
Ініціативи Ради НБУ з розширення своїх повноважень не є колегіальним рішенням

Ініціативи Ради Нацбанку України (НБУ) з розширення своїх повноважень, про які за підсумками засідання Ради повідомив її голова Богдан Данилишин, не є колегіальним рішенням, повідомив член Ради НБУ Віктор Козюк.

"На жаль, засідання Ради 22 жовтня 2019 року стало традиційним свідченням маніпулятивних підходів", - написав він на своїй сторінці у Faceboоk.

Так, за словами Козюка, на засіданні Ради її голова оприлюднив законодавчі ініціативи, які наділяли б Раду НБУ правом вето на рішення правління щодо встановлення облікової ставки, передбачили процедуру спільного затвердження інфляційних цілей з урядом, а також надавали можливість Раді НБУ встановлювати КРІ для правління НБУ.

За оцінкою Козюка, такі ініціативи суперечать Конституції України і принципам операційної незалежності НБУ.

"Вони суперечать Конституції України, в якій визначені рамкові повноваження Ради щодо монетарної політики. Вони суперечать принципам операційної (економічної) незалежності НБУ, підривають незалежність щодо встановлення цілей і тим самим підривають повноваження Ради НБУ, макроекономічній логіці взаємозв'язків між економічними змінними", - зазначив він.

За словами Козюка, наприклад, право вето на рішення щодо облікової ставки є не тільки підривом операційної незалежності НБУ, але і виходом за межі балансу стримувань і противаг між гілками влади щодо монетарної політики, а також повним руйнуванням інституційних основ інфляційного таргетування.

За його словами, на засіданні Ради прозвучали тези від інших її членів, які висловили незгоду з позицією голови Ради щодо питання розширення повноважень Ради НБУ таким способом.

"Будь-яка спроба представити такі тези ініціативою Ради як колегіальним органом є маніпуляцією", - стверджує Козюк.

Козюк також повідомив, що після обрання дев'ятого члена Ради НБУ може відбутися процедура обрання її голови.

"Чотири члени Ради з восьми проголосували за продовження повноважень чинного Голови Ради до формування повного складу Ради і відповідно винесення на порядок денний обрання нового Голови Ради. Попри юридичні питання до змісту такого голосування і його наслідків, які вступають у протиріччя із законом України, це можна читати так, що після обрання дев'ятого члена Ради має відбутись процедура обрання Голови Ради НБУ", - повідомив Козюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

Кабмін спрощує умови для імпорту Україною електроенергії

ЄС може виділити Україні EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні за Ukraine Facility

Графіки відключень е/е тривають у Харківській області, у денні години в енергосистемі профіцит - Міненерго

ЄС виділяє EUR121 млн на докапіталізацію ЄБРР для збільшення допомоги Україні

"Енергоатом" і Westinghouse розпочали проєкт будівництва ХАЕС-5,6 за технологією АР1000

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА