07:20 30.10.2019

Компанії відзначають зниження попиту на металопродукцію, вказують на зростання заміщення стали полімерами

3 хв читати
Компанії відзначають зниження попиту на металопродукцію, вказують на зростання заміщення стали полімерами

Низка великих гравців на світовому ринку чорних металів стурбовані зниженням попиту на їх продукцію, а також вказують на зростання заміщення металопродукції полімерними, композитними та іншими матеріалами, переважно, в будівельній сфері.

Як повідомив генеральний директор (СЕО) італійського виробника сталі Marcegaglia Антоніо Марчегалія на Європейській конференції виробників сталі (European SteelConference-2019), що проходить в Мілані 28-30 жовтня, одним із спонсорів якої виступила компанія "Метінвест", світова торгівля товарами і послугами знижується.

"Пік спостерігався в 2017 році, а в другому кварталі 2019 року - падіння. Величезна невизначеність впливає на інвестиції, промисловий сегмент слабшає. Розвинені країни переглядають свою індустріальну концепцію", - констатував глава компанії.

За його словами, серед світових економічних трендів - поляризація добробуту людей, зокрема, середній клас у розвинених країнах стає біднішим.

При цьому світове споживання сталі і виробництво металопродукції повільно знижується, крім Китаю. Нові центри економічного розвитку не вимагають більше стали. Крім того, протекціонізм, основним драйвером якого є США на чолі з Дональдом Трампом, негативно впливає на багато галузей економіки.

Також серед викликів компаній-виробників сталі останнім часом посилилося значення екологічної складової. Вартість викидів вуглекислого газу значно зросла, що впливає на економіку підприємств. Необхідно технологічне оновлення. До того ж основні складові собівартості виробництва зростають - сировина, енергія і робоча сила. Природоохоронні заходи стають все більш витратними.

"Європа стає ринком з низькими цінами на сталь - це нова криза?", - риторично поставив питання Марчегалія.

Разом з тим, топ-менеджер зазначив, що не дивлячись на те, що європейські металургійні підприємства стикаються зі структуральні викликами, "ми віримо, що в 4-му кварталі ціни на сталь майже досягнуть "дна", і буде готовність до відновлення ринку". Зокрема, він сподівається, що ціни на гарячекатаний прокат в I кварталі-2020 почнуть поліпшуватися.

Зі свого боку директор з розвитку бізнесу і корпоративних венчурних проектів "Північстали" (РФ) Андрій Лаптєв у своєму виступі вказав на агресивну активність виробників полімерних, композитних та інших матеріалів, які завойовують нові сфери застосування, витісняючи металопродукцію. Зокрема, це спостерігається в будівництві, тому сталевиробникам доведеться оперативно реагувати на такі зміни на ринку, додавши, що композитні матеріали швидко розвиваються, як і ламінати.

При цьому він висловив оптимізм у довгостроковій перспективі, припустивши, що до 2035 року попит на сталь зросте і збільшиться виручка: "CAGR (Compound Annnual Growth Rate - середньорічний темп зростання) складе 1-2% до 2035 року", вважає експерт, зазначивши, що нові технології більш конкурентоспроможні.

Директор з планування ресурсів та маркетингу групи Євраз (РФ) Сергій Марков прогнозує досить позитивну ситуацію для компанії протягом найближчих 5 років: "Євраз працюватиме більш ефективно". При цьому він уточнив, що компанія прагне бути ближче до споживачів, пропонуючи нові види продукції на підставі запитів клієнтів.

Як повідомлялося, Всесвітня асоціація виробників сталі (World Steel Association) прогнозує, що світове споживання сталі в 2019 році зросте на 3,9% у порівнянні з 2018 роком - до 1,775 млрд тонн, в 2020 році зростання сповільниться до 1,7% - до 1 млрд 805,7 млн тонн. У 2018 році світове споживання сталі зросло на 4,6% в порівнянні з 2017 роком - до 1 млрд 708,6 млн тонн.

При цьому основне зростання спостерігається в Китаї, а в іншій частині світу уповільнення зростання споживання сталі в 2019 році відбувається через невизначеність, напруженість в торгівлі і геополітичних проблемах, які впливають на інвестиції та торгівлю. У промисловості, особливо в автоіндустрії, спостерігається уповільнення виробництва в багатьох країнах.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА