21:40 30.10.2019

ФРС знизила ставку до 1,5-1,75%, натякнула на можливу паузу в пом'якшенні політики

3 хв читати
ФРС знизила ставку до 1,5-1,75%, натякнула на можливу паузу в пом'якшенні політики

Федеральна резервна система (ФРС) знизила процентну ставку щодо федеральних кредитних коштів (federal funds rate) на 0,25 процентного пункту, до діапазону від 1,5% до 1,75% річних, йдеться в комюніке Федерального комітету з відкритих ринків ( FOMC) за підсумками засідання, що відбулося 29-30 жовтня.

Рішення FOMC знизити ставку співпало з прогнозами більшості аналітиків і учасників ринку.

Федрезерв знизив ставку за надлишками банківських резервів (IOER) до 1,55% з 1,8%, як і очікувалося.

У заяві за підсумками засідання йдеться про збереження невизначеності щодо економічного прогнозу. При цьому з тексту заяви зникла фраза про готовність ЦБ "діяти в разі потреби для підтримки економічного зростання", яку експерти вважали вказівкою на можливість подальшого зниження ставки.

Замість цього ФРС заявила про намір "відстежувати вплив, що надходить на економічний прогноз при оцінці доцільної траєкторії базової процентної ставки".

"Інформація, отримана після вересневого засідання, вказує на те, що ринок праці залишається сильним, а темпи зростання економічної активності - помірними (moderate)", - йдеться в прес-релізі FOMC.

"Зростання в сфері зайнятості було сильним в останні місяці, і безробіття залишалося низьким", - наголошується в комюніке.

"Хоча споживчі витрати активно ростуть, індикатори інвестицій бізнесу в основний капітал і експорту залишаються слабкими. У річному вираженні як загальний показник інфляції, так і інфляція без урахування цін на продукти харчування і енергоносії залишаються нижче 2%. У цілому ринкові показники інфляції, що компенсується, залишаються низькими, а показники довгострокових інфляційних очікувань, засновані на опитуваннях, змінилися слабо", - вказують у FOMC.

"Обов'язком FOMC є сприяння максимальному працевлаштуванню населення та цінової стабільності. В світлі наслідків глобальних подій для економічного прогнозу, а також слабкого інфляційного тиску комітет прийняв рішення про зниження цільового діапазону процентної ставки з федеральних кредитних коштів до 1,5-1,75%", - зазначається в заяві.

"Такий крок підтримує думку комітету, що стійке зростання економічної активності, збереження сильного ринку праці та інфляції близько симетричного цільового рівня FOMC в 2% є найбільш імовірним результатом, однак невизначеність щодо цього прогнозу зберігається", - йдеться в комюніке.

"Комітет продовжить відстежувати вплив, що надходить на економічний прогноз при оцінці доцільної траєкторії базової процентної ставки", - зазначає FOMC.

"При прийнятті рішення про терміни і розміри майбутніх коригувань цільового діапазону процентної ставки з федеральних кредитних коштів комітет буде оцінювати як вже реалізовані, так і очікувані економічні умови в порівнянні з цільовими показниками: максимальною зайнятістю і симетричною інфляцією на рівні 2%. Ця оцінка буде враховувати широкий спектр інформації, включно з показниками умов на ринку праці, індикатори інфляційного тиску та інфляційних очікувань, а також дані про зміну фінансових і міжнародних умов", - йдеться в комюніке.

Вісім з 10 членів FOMC проголосували за рішення про зниження ставки. Двоє - глава Федерального резервного банку (ФРБ) Канзас-Сіті Естер Джордж і голова ФРБ Бостона Ерік Розенгрен - виступили за збереження ставки на рівні 1,75-2%.

Федрезерв повідомив також, що уповноважив Федеральний резервний банк Нью-Йорка "проводити необхідні операції на відкритому ринку для підтримки процентної ставки з федеральних кредитних коштів в цільовому діапазоні 1,5-1,75% річних".

ФРС доручила ФРБ Нью-Йорка "викуповувати казначейські векселі, принаймні, до кінця другого кварталу 2020 року для підтримки достатніх резервів Центробанку - на рівні або вище рівня початку вересня 2019 року".

Крім того, FOMC доручив ФРБ Нью-Йорка проводити операції РЕПО (термінові і overnight), принаймні, до кінця січня наступного року.

Наступне засідання FOMC відбудеться 10-11 грудня. З початку 2019 року всі засідання супроводжуються прес-конференціями голови ФРС Джерома Пауелла, проте прогнози як і раніше оновлюються раз на квартал.

Котирування US Treasuries знижуються на підсумки засідання ФРС, прибутковість десятирічних паперів збільшилася до 1,81% з 1,8%. Фондові індекси США коливаються між зростанням і зниженням, пара євро / долар торгується на рівні закриття попередньої сесії - $ 1,1110.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА