18:56 31.10.2019

Верховна Рада у другому читанні проголосувала законопроект про анбандлінг

2 хв читати
Верховна Рада у другому читанні проголосувала законопроект про анбандлінг

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №2239-1, необхідний для відокремлення від НАК "Нафтогаз України" діяльності з транспортування природного газу, сертифікації нового незалежного оператора газотранспортної системи (ГТС) і створення умов для укладення транзитного контракту з "Газпромом" за європейськими правилами.

За відповідне рішення проголосував 341 народний депутат.

"Це історичний момент щодо охорони українських інтересів. Дуже довго ми не могли побудувати законодавчу базу, яка відповідає європейським нормам, щоб нас більше не шантажували і ми могли забезпечити довгострокове транспортування газу через територію України, використання української ГТС, а також стабільні доходи від цих основних фондів", - сказав міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель під час виступу в парламенті.

Голова Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус під час представлення законопроекту до другого читання акцентував увагу на тому, що комітет напередодні схвалив основну правку, згідно з якою приватизація, концесія, оренда ГТС, а також управління нею третіми сторонами (що не представляють державу) заборонена. Крім того, він наголосив, що згідно з документом компанія, що управляє ГТС, має перебувати у 100% власності держави.

Згідно з підготовленим до другого читання текстом законопроекту, рішення про участь в операторі ГТС інших осіб (окрім держави або суб'єкта господарювання, 100% корпоративних прав якого належить державі) може затвердити виключно Верховна Рада.

Законодавчий акт стосується також системи передачі електричної енергії.

"У нас є підприємство "Укренерго". Ми в цьому законопроекті прописали повну заборону на приватизацію електричних магістральних мереж, за аналогією з ГТС", - зазначив Герус перед голосуванням.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України 18 вересня 2019 року оновив план анбандлінгу "Нафтогазу". Новим оператором буде ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ, 100% "дочка" АТ "Укртрансгаз"), яке з 1 липня 2019 року здійснює функції з технічної експлуатації ГТС та має відповідний персонал.

ОГТСУ буде передано у власність АТ "МГУ", 100% акцій якого Кабмін вирішив передати в управління Мінфіну. Одночасно держава передасть новому оператору в управління газотранспортну систему терміном на 15 років.

Новий оператор зможе повноцінно розпочати роботу з 1 січня 2020 року. Нова модель анбандлінгу НАК відповідає вимогам Третього енергопакета, що відкриває дорогу для укладення нового транзитного договору відповідно до європейських правил. Чинний 10-річний транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" спливає 1 січня 2020 року.

ГТС України має загальну протяжність газопроводів майже 38 тис. км. До неї входять 73 компресорні станції та понад 1,4 тис. газорозподільних станцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА