18:37 02.11.2019

Нафтогаз надіслав до Стокгольмського арбітражу нові позовні вимоги проти Газпрому - Вітренко

2 хв читати
Нафтогаз надіслав до Стокгольмського арбітражу нові позовні вимоги проти Газпрому - Вітренко

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" надіслала до Стокгольмського арбітражу нові позовні вимоги проти "Газпрому", повідомив в суботу виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

"Відправили в Стокгольмський арбітраж "Заяву про захист і зустрічні позовні вимоги", написав він у Facebook, оскільки, за його словами "Газпром, по суті, хоче переглянути рішення попереднього Стокгольмського арбітражу з транзитного контракту".

Вітренко зазначив, що після того, як за графіком Газпром подав "Заяву про позовні вимоги" 14 липня 2019 р. "настала наша черга подати "Заяву про захист і зустрічні позовні вимоги".

"Кількість сторінок лише основного тексту нашої Заяви перевищує 500 сторінок. До неї додаються 3 звіти міжнародних експертів, які були спеціально для цього розроблені. Також додаються свідчення свідків і купа інших додатків", - написав виконавчий директор.

За словами Вітренка, над цими документами працювали приблизно три місяці, а "останні тижні працювали так, що не було часу нормально спати, не було часу на сім'ю, друзів, колег з інших напрямів, журналістів".

"Більш докладно про наші позовні вимоги, а також щодо того, чому вимоги Газпрому є необґрунтованими, я напишу трохи пізніше", - зауважив Вітренко.

За його словами, Нафтогаз розраховує, що рішення "з нового арбітражу" буде прийняте в 2021 р.

Вітренко також нагадав, що "Нафтогаз" вимагає через арбітраж "компенсувати збитки, завдані діями Газпрому", а "фінансовий ефект - понад 12 мільярдів доларів".

"У 2014-2018 роках Газпром "напав" на нас з багатомільярдними позовами, ми успішно захистилися і виграли за зустрічними позовами. Як компенсацію наших збитків за рішенням попереднього Стокгольмського арбітражу ми вже фактично отримали газ вартістю понад 2 млрд дол., який був поставлений Газпромом в Україну і засоби від реалізації якого були фактично сплачені до держбюджету як податки і дивіденди Нафтогазу. Газпром ще залишається нам винним 3 млрд дол. Ми розраховуємо, що спишемо цей борг у 2020 році", зазначив Вітренко.

Як повідомлялося, 29 листопада "Нафтогаз" уперше оприлюднив оригінали рішення Стокгольмського арбітражу за контрактами з "Газпромом". "З огляду на значний суспільний інтерес і численні запити щодо розкриття деталей процесу в Стокгольмі, НАК "Нафтогаз України" вперше публікує оригінали остаточних рішень міжнародного арбітражу за контрактами на поставку і транзит газу", - йдеться в заяві компанії. При цьому, деякі частини рішень Стокгольмського арбітражу залишаються закритими через вимоги конфіденційності за контрактами між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 2009 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА