13:26 04.11.2019

Електроенергія на ринку стала дешевшою, ніж до його запуску - голова комітету ВР Герус

2 хв читати
Електроенергія на ринку стала дешевшою, ніж до його запуску - голова комітету ВР Герус

Тариф на електроенергію для непобутових споживачів Об’єднаної енергосистеми України за час роботи нової моделі ринку електроенергії в жовтні-листопаді знизився на 40-45 коп, або на 15-17%, порівняно з липневим, повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус 3 листопада.

"Новий тариф буде нижче, ніж у першому півріччі 2019 року до введення нової моделі ринку. Жовтень показав, що ринок уже трохи працює з елементами реальної конкуренції", - описав він поточну ситуацію на ринку.

Середньозважена біржова ціна на ринку на добу наперед (РДН) у жовтні знизилася на 7 копійок порівняно з вереснем і на 13 копійок порівняно із серпнем, сягнувши 1,53 грн/кВт-год, зазначив Герус.

"За цими цінами ринку на добу наперед найбільше працюють вугільні електростанції, 80% яких належать групі компаній "ДТЕК". Таким чином, з 1 вересня були знижені тарифи за рахунок державних компаній, а в жовтні-листопаді будуть знижені і за рахунок приватних", - заявив голова комітету.

Він уточнив, ціна електроенергії на РДН, що склалася на 4 листопада, становить 1,35 грн за кВт-год і буде найнижчою ціною робочого дня з моменту запуску нової моделі ринку з 1 липня. "Це на 25 коп, або на 16%, нижче, ніж ціна в серпні", - наголосив голова комітету.

Герус також повідомив, що державна "Центренерго" з листопада 90% виробленої електроенергії продаватиме на РДН замість двосторонніх договорів.

Голова комітету зазначив, що на сьогодні найпріоритетнішим завданням є вирішення проблеми Бурштинського енергоострова, де ціна електроенергії, на його думку, штучно завищена через дії "немонополіста" і нині на 22% вища, ніж в ОЕС України.

Герус також відзначив суттєве зменшення обсягу дефіцитів електроенергії, зокрема вдвічі - у вечірні та нічні години. Водночас, за його словами, як і раніше, великими залишаються дефіцити у дві проблемні години - о 8:00 і 24:00. Він уточнив, що імпорт із Росії та Білорусі в жовтні здійснювався виключно на РДН.

Голова комітету також повідомив, що на початок листопада запаси вугілля становили 95% торішніх, а з 15 атомних блоків у роботі перебувають 11.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА