15:13 04.11.2019

Законопроект про захист інвесторів житлової нерухомості може бути винесено до ВР іще до парламентських слухань у січні - Шуляк

2 хв читати
Законопроект про захист інвесторів житлової нерухомості може бути винесено до ВР іще до парламентських слухань у січні - Шуляк

 Профільний комітет Верховної Ради завершує розробку законопроекту "Про захист інвестицій у житлову нерухомість і шляхи вирішення постраждалих інвесторів" і з метою прискорення його ухвалення може внести до порядку денного сесії Верховної Ради ще до проведення парламентських слухань, запланованих на січень.

"Використовуючи напрацьовану в BRDO базу, ми вже завершуємо розробку законопроекту "Про захист інвестицій у житлову нерухомість і шляхи вирішення постраждалих інвесторів". Після обговорення в січні плануємо винести на парламентські слухання і в цілому за чотири-п'ять місяців ухвалити закон", - повідомила в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заступник голови комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк (фракція "Слуга народу").

За її словами, наразі на рівні підкомітету та комітету планується зібрати інформацію всіх учасників будівельного ринку, опрацювати її і вже на парламентські слухання виходити з фінальними пропозиціями.

"Можливо, для прискорення процесу за основу візьмемо напрацювання з BRDO, які ми вже направили на опрацювання до Міністерства юстиції. І в разі, якщо ці ідеї підтримає більшість учасників, я навіть думаю, що ми не чекатимемо підсумкових парламентських слухань, а наполягатимемо на внесенні узгодженого законопроекту до порядку денного сесій", - додала Шуляк.

Як вона пояснила, документ пропонує передбачити заборону на продаж квартир до завершення реєстрації всіх квартир у будинку в спеціальному реєстрі. Таку реєстрацію можна здійснити тільки за наявності повного пакета законних дозвільних документів.

"Можливо, використовуючи якісь схеми, забудовник зможе розпочати будівництво без повного пакета документів. Але продавати або отримувати від інвесторів гроші не зможе. Ми намагаємося створити такі умови, коли відсутність документів буде невигідна самому забудовникові", - розповіла депутат.

За її словами, великі забудовники, які ретельно працюють із дозвільною документацією, підтримують ці зміни.

"Так, забудовнику потрібно буде трохи більше часу і грошей на те, щоб реалізувати проект. Водночас вони бачать у цьому навіть перспективу створення конкурентної переваги перед "схематозниками" без документів. Проти виступатимуть локальні забудовники, які будують точково, поодинокі об'єкти. Як правило, вони починають будувати без будь-яких документів, оформляючи їх пізніше заднім числом. А іноді взагалі не оформляють", - говорить Шуляк.

Крім того, за її словами, законопроект спрощує процедуру банкрутства забудовника, щоб полегшити для інвесторів процес можливої добудови будинку.

Комітет також розглядає варіант, коли права на зареєстровані квартири в майбутньому будинку можуть навіть стати предметом іпотеки. Тоді банки розглядатимуть їх як завдаток.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА