18:30 04.11.2019

Законопроект про припинення діяльності ФОП без штрафів за несплату ЄСВ спрямований на вирішення проблеми недоїмки в бюджеті - юрист

3 хв читати

Законопроект №2274 "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо повноважень з припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців (ФОП)" спрямований на вирішення проблеми недоїмки в державному бюджеті з єдиного соціального внеску (ЄСВ) від ФОП, вважає юрист-аналітик міжнародної юрфірми Kinstellar Олексій Бурчевський.

На думку юриста, метою законопроекту є зменшення навантаження щодо обліку та контролю над так званими "сплячими" ФОП.

"Законопроект є доповненням до зареєстрованого раніше законопроекту №2190-1, який, у свою чергу, є альтернативою законопроекту №2190, ініційованого безпосередньо головою парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим. Законопроект Гетманцева передбачає звільнення непрацюючих ФОП від обов'язків з оплати ЄСВ і всіх штрафів за весь період, починаючи з січня 2019 року, але з умовою подання заяви про ліквідацію ФОП", - пояснив Бурчевський.

Юрист зазначив, що законопроект №2274 пропонує звільнити ФОП від необхідності платити ЄСВ, якщо за них його вже платить роботодавець, і не вимагає негайної ліквідації ФОП.

"Це видається логічним і справедливим, оскільки прибирає подвійне оподаткування збором працюючих підприємців", - вважає Бурчевський.

"У грудні 2016 року уряд Гройсмана пішов на ризикований крок - переведення ФОП на загальну систему оподаткування, а також "єдинників" першої та другої груп зобов'язали щомісяця платити мінімальний внесок ЄСВ не залежно від факту провадження підприємницької діяльності та отримання доходу. Для підприємців, які реально працюють, сума в 704 грн (918 грн у 2019 році) на місяць не здавалася критичною", - пояснив юрист.

Він наголосив, що багато громадян, які припинили підприємницьку діяльність, але не закрили ФОП, після впровадження обов'язкового щомісячного внеску ЄСВ "в авральному порядку кинулися закривати свої непрацюючі ФОП", проте багато з них усе-таки змушені були заплатити внески за період, доки тривала процедура ліквідації.

Крім того, за словами юриста, ФОП, які реєструвалися і провадили діяльність у старих організаційно-правових формах, теж зобов'язані платити єдиний соціальний внесок.

"У податковій базі даних у категорії ФОП числиться безліч підприємців, які колись реєструвалися і провадили діяльність у старих організаційно-правових формах, таких як приватний підприємець (ПП) або суб'єкт підприємницької діяльності (СПД). Багато з них давним-давно припинили провадити будь-яку діяльність і подавати звітність до податкової, але не були формально ліквідовані через певні причини. З січня 2017 року на такі "сплячі", а за фактом - давно "померлі" ФОП теж почали поширюватися зобов'язання з оплати ЄСВ, а також із подання звітності, ось тільки їхні господарі про це не підозрювали, оскільки саме ФОП вони ніколи не реєстрували", - констатував Бурчевський.

Юрист зазначив, що суми податкових повідомлень-рішень почали доходити до десятків тисяч гривень.

"Оскільки багатьох власників "мертвих" ФОП знайти не вдається, та й популярності нинішньому уряду й Державній податковій службі така ситуація не додає, оптимальний вихід зі становища - дозволити податковій самостійно ліквідувати "боржників" і списувати їхні борги. Всі зазначені законопроекти ще не пройшли першого читання, тож на них цілком може чекати істотне коригування тексту", - вважає він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА