08:33 05.11.2019

"Нафтогаз" у новому арбітражі вимагає від "Газпрому" більше $ 12,2 млрд, з яких $ 11,8 за транзит

4 хв читати
"Нафтогаз" у новому арбітражі вимагає від "Газпрому" більше $ 12,2 млрд, з яких $ 11,8 за транзит

НАК "Нафтогаз України" в заяві про захист і зустрічних позовних вимогах до російського "Газпрому", спрямованих в Стокгольмський арбітраж, вимагає переглянути транзитний тариф з 13 березня 2018 року до кінця 2019 року на суму $ 11,8 млрд плюс відсотки і виплатити ще $ 448 млн плюс відсотки в межах інших зобов'язань, повідомив Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Фактично йдеться про різницю між тим, що ми отримали за транзит, і повинні отримати за переглянутими тарифами. Така різниця становить $ 11,8 млрд (плюс відсотки). Саме таку суму ми і вимагаємо як компенсацію", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Вітренко зазначив, що право "Нафтогазу" вимагати перегляд тарифу передбачено в самому контракті. За його словами, попередній арбітраж не розглядав питання перегляду тарифу по суті, а лише визнав, що запит на перегляд тарифу, який "Нафтогаз" надіслав "Газпрому" влітку 2009 року не відповідав формальним вимогам, і тому він не може розглядати це питання по суті.

"Прочитавши про це в рішенні арбітражу від 28 лютого 2018 року, ми підготували новий запит про перегляд тарифу, який би задовольняв усім формальностям (потрібно було економічне обґрунтування, розрахунки тощо) і направили його в Газпром 13-го березня 2018", - повідомив Вітренко. Він пояснив, що саме з цієї дати і до закінчення контракту (1 січня 2020 року) НАК і вимагає зараз переглянути транзитний тариф.

Топ-менеджер "Нафтогазу" уточнив, що відповідно до процедури, передбаченої контрактом, були проведені двосторонні переговори з "Газпромом" з цього питання, які завершилися "без особливого успіху", і тому тепер це питання має вирішувати Стокгольмський арбітраж.

За його словами, перегляд транзитного тарифу схожий на перегляд ціни на газ, який провів попередній арбітраж на вимогу "Нафтогазу": як і тоді НАК зазначає, що в порівнянні з 2009 роком відбулися істотні зміни в порядку формування транзитних тарифів. "Крім того, наш транзитний тариф поки не відповідає рівню транзитних тарифів на європейському ринку", - додав Вітренко. Він уточнив, що якщо ніякі коригування не проводити (ні на середню відстань, ні на завантаженість, ні на діаметр труби), а просто порівнювати опубліковані номінальні ставки плати за транзит газу через європейські країни з тарифом, розрахованим за формулою в транзитному контракті з "Газпромом", то різниця буде ще більшою. Топ-менеджер "Нафтогазу" зазначив, що НАК розрахував такий тариф спільно з авторитетними незалежними експертами.

Вітренко вказав, що одним з обґрунтувань суми компенсації є витрати на так звану "прискорену амортизацію" і "знецінення" в зв'язку з тим, що зараз у "Нафтогазу" немає достатніх підстав очікувати використання української газотранспортної системи для транзиту із закінчення поточного транзитного контракту 1 го січня 2020 року. "Якщо спрощено, то актив, який міг би служити 30 років, ми повинні амортизувати за 2 роки, тому що потім він не буде використовуватися", - пояснив представник НАК.

За його словами, серед інших вимог $ 213 млн (плюс відсотки) компенсації за порушення "Газпромом" зобов'язань доставляти газ за контрактом на постачання газу в період з березня 2018 року до вересня 2019 з можливістю додати наступні місяці (4 млрд куб газу в 2018 році і 5 млрд куб газу в 2019 році), так як "Нафтогазу" доводилося купувати цей газ дорожче на європейському ринку.

Крім того НАК вимагає $ 202 млн (плюс відсотки) компенсації за порушення "Газпромом" зобов'язань подавати газ для транзиту обсягом не менше 110 млрд куб м в рік за контрактом на транзит газу в період з 1 січня до 12 березня 2018 року, а також $ 33 млн (плюс відсотки) компенсації за недотримання "Газпромом" зобов'язань відбирати газ на точках виходу з української ГТС в межах, передбачених контрактом.

Ще одним пунктом позову є декларація про постачання газу на непідконтрольні території, які "Газпром" нібито продовжує проводити. "Ми просимо арбітраж зокрема наказати "Газпрому" підписати технічні та комерційні акти (прийому-передачі), які представив "Нафтогаз", без цих постачань, за весь період, коли такі акти не були підписані Газпромом", - пояснив Вітренко.

Рішення арбітражу очікується в 2021 році, уточнив топ-менеджер "Нафтогазу". "Якщо до цього часу стане зрозуміло, що Україна зберегла доходи від транзиту приблизно на поточному рівні, то ми не зможемо включати до розрахунку компенсації витрати на прискорену амортизацію і знецінення. Тобто, як я кажу, це в руках "Газпрому", - зазначив Вітренко.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж у кінці лютого 2018 року за результатами двох арбітражних суперечок між "Нафтогазом" і "Газпромом" на поставку і транзит газу зобов'язав російську компанію доплатити НАК $ 2,56 млрд. "Газпром" подав апеляцію на дане рішення до апеляційного суду округу Свеа (Швеція). Проте, в звітності компанія вказала, що зарезервувала повну суму штрафу за транзитним контрактом з українською стороною.

"Нафтогаз" намагається стягнути борг з "Газпрому" в міжнародних судах, проводить кампанію щодо арешту активів "Газпрому" в Швейцарії, Великій Британії, Нідерландах і Люксембурзі. НАК вже домігся арешту в Англії належних "Газпрому" 51% Nord Stream AG, а також 50% + 1 акція Blue Stream Pipeline Company BV (оператор газопроводу "Блакитний потік") в Нідерландах. Крім того, в Нідерландах заарештовано боргові зобов'язання перед "Газпромом" загальною сумою близько $ 2,5 млрд.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА