16:49 05.11.2019

Глава "Нафтогазу" хотів би почути про зустрічні кроки РФ для "обнулення" $22 млрд, які вимагає Україна

3 хв читати
Глава "Нафтогазу" хотів би почути про зустрічні кроки РФ для "обнулення" $22 млрд, які вимагає Україна

Україна поки що не отримала будь-яких офіційних пропозицій від російської сторони, які дали б змогу розпочати дискусію про можливе "обнулення" боргів і відмову від судових позовів до "Газпрому" на загальну суму $22 млрд, повідомив глава правління НАК "Нафтогаз України "Андрій Коболєв.

"Російська сторона пропонує Нафтогазу "обнулити" майже $3 млрд за Стокгольмським рішенням і відмовитися від позову ще на $12 млрд. До того ж АМКУ пропонується відмовитися від штрафу на $7 млрд. Разом - $22 млрд - "зрозуміти і пробачити". Шукаю й не знаходжу в озвучених у ЗМІ пропозиціях зустрічні кроки Росії на співставні суми. Хіба так виглядає "обнулення" взаємних претензій?", - написав він на своїй сторінці у соцмережі Facebook".

Коболєв знову нагадав, що заява російської сторони про готовність продавати Україні "дешевий" газ не корелюється з відмовою "Газпрому" постачати його "Нафтогазу" відповідно до рішення Стокгольмського трибуналу за ціною німецького хаба, незважаючи на здійснену НАК передоплату.

"Традиційно російські постачання, навіть зі знижками за лояльність, чомусь виходять дорожчими, ніж закупівлі за конкурентними цінами в Європі. Це нелогічно, тому "Газпром" транспортує газ на меншу відстань. Коли Стокгольмський арбітраж виправив цю цінову аномалію, "Газпром" відмовився постачати газ. Ми вже давно переконалися, що ніщо не обходиться Україні так дорого, як дешевий російський газ. Коли наші відносини з "Газпромом" вдається зробити чисто комерційними, баланс витрат суттєво змінюється на користь України", - зазначив він.

Глава "Нафтогазу" наголосив, що Україна готова предметно домовлятися з "Газпромом" про продовження транзиту через свою територію, тоді як російська сторона зволікає з переговорами, постійно переходячи на тему порушення балансу інтересів Стокгольмським арбітражем.

"Росія - проти, її лякає "вакханалія в Стокгольмському арбітражі". Звичайно, рішення найавторитетнішого європейського арбітражного суду можна називати "вакханалією", але тоді постає логічне питання - навіщо Газпром минулого року ПЕРШИМ ініціював у Стокгольмському арбітражі два нові процеси проти Нафтогазу?", - додав Коболєв.

За його словами, Україна готова до конструктивної співпраці заради продовження транзиту, але і надалі наполегливо та ефективно захищатиме і національні інтереси, і інтереси "Нафтогазу".

У свою чергу виконавчий директор НАК Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook уточнив, що на сьогодні загальна сума нових позовних вимог компанії до "Газпрому"становить $12,222 млрд.

За його словами, в разі укладення нового контракту на транзит між "Газпромом" і новим оператором ГТС України зі збереженням відповідних доходів на поточному рівні, сума нового позову знизиться до суми менше $2 млрд.

"Якщо транзит збережеться і доходи від нього покриватимуть повні витрати, то не буде підстав для нарахування прискореної амортизації та знецінення. Тому ці витрати буде вилучено з розрахунку тарифу в нашому позові", - пояснив Вітренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА