19:30 05.11.2019

Ввезення вживаних вагонів із РФ після рішення уряду України про відтермінування ембарго зросло в чотири рази

4 хв читати
Ввезення вживаних вагонів із РФ після рішення уряду України про відтермінування ембарго зросло в чотири рази

Відтермінування до 1 березня 2020 року введення ембарго на ввезення в Україну з Росії вантажних вагонів із вичерпаним терміном експлуатації, ухвалене урядом України в травні поточного року, призвело до різкого зростання імпорту цих вагонів із РФ і скорочення замовлень для українських вагонобудівників, повідомила секретар Нацкомітету з промислового розвитку Олена Саліхова.

"За інформацією "Укрзалізниці" (УЗ), за період із 2 січня до 3 жовтня 2019 року до України ввезено 4,207 тис. вагонів уживаних (90% яких - з РФ), при цьому з січня до травня імпортовано 732 вагони, а з червня до жовтня (тобто після офіційного оголошення про введення ембарго в наступному році) - 3,059 тис., тобто в 4,2 раза більше", - повідомила Саліхова агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, з ввезених із початку року з РФ 3,791 тис. вагонів найбільше - зерновозів, які побудовані з 1975-го до 1991 року, тобто у них давно сплив термін експлуатації. Є ймовірність, що найближчим часом буде імпортовано ще майже 2 тис. таких вагонів, додала Саліхова.

"За нашими підрахунками, лише за третій квартал цього року в результаті сплеску імпорту бюджет України недоотримав понад $9 млн ПДВ (вживані зерновози ввозять у середньому по $16,2 тис., тоді як нові українські продаються по $61,6 тис.)", - зазначила Саліхова.

Водночас вона наголосила, що проблема напливу імпортних уживаних вагонів насправді не у "відтермінуванні" ембарго, а в можливості використання списаних вагонів у поїздах.

"Мінінфраструктури та "Укрзалізниця" ще в 2016 році могли зупинити це "свавілля", заборонивши додавати до поїздів списані вагони, однак не зробили цього. В результаті сьогодні близько 14 тис. вагонів із сумнівними технічними характеристиками колесять Україною, руйнують верхню будову колії та становлять потенційну загрозу краху складів і життю людей", - зазначає секретар Нацкомітету промрозвитку.

Як зазначив агентству президент АТ "УПЕК" Анатолій Гіршфельд, у Програмі оновлення рухомого складу на 2017-2021 роки УЗ задекларувала купівлю 35,773 тис. нових вантажних вагонів і модернізацію десятків тисяч вагонів, однак третій рік ця ініціатива "пробуксовує", хоча її реалізація дала змогу б забезпечити ринок вагонами, заощадити на тязі й обслуговуванні, а також "розвантажити" депо.

Зі свого боку Саліхова констатує, що ввезення списаних російських вагонів, деякі з яких купуються за ціною трохи більше ціни металобрухту, створює нерівні конкурентні умови для виробників в Україні, а для держави це недоотримані сотні мільйонів гривень податків і зборів до бюджету.

Така ситуація, зазначає секретар Нацкомітету промрозвитку, вже привела до скорочення замовлень на будівництво вагонів українськими підприємствами і загрози їх зупинення. Зокрема, в серпні поточного року жодного вагона не було продано Попаснянським вагоноремонтним заводом і заводом "Карпати", а "Дніпровагонмаш" продав лише один вагон, Дизельний завод - 10.

Саліхова повідомила, що наразі промисловці готують чергове звернення з вимогою введення заборони на додавання до поїздів вантажних вагонів із продовженим терміном служби.

Як пояснило агентству "Інтерфакс-Україна" керівництво Крюківського вагонзаводу, тенденція нарощування обсягів ввезення вживаних вагонів за останні місяці дає змогу спрогнозувати значне падіння попиту на зерновози вже з грудня поточного року.

"Хтось сильно зацікавлений у затягуванні заборони на ввезення застарілих вагонів. Усі очікували, що це відбудеться в липні. Виправити ситуацію може тільки вольове рішення Мінінфраструктури щодо введення заборони на курсування і продовження терміну служби таких вагонів, однак розуміння глибини проблеми від керівництва міністерства ми не бачили і останні три роки, і зараз", - зазначають на КВБЗ.

На думку генерального директора "Аурум Груп" (до складу входить виробник вагонів "Дизельний завод") Андрія Жарія, експлуатація вживаних вантажних вагонів фактично унеможливлює існування вагонобудівної і суміжних галузей України, задіяних у виробництві залізничних вагонів, а це - сотні підприємств і сотні тисяч людей.

"Водночас проведений аналіз свідчить про те, що у разі заборон курсування недефіцитних вагонів із продовженим терміном експлуатації, щорічне вибуття з парку "Укрзалізниці" не перевищить 5500 вагонів, а приватних власників - не більше ніж 4600 вагонів на рік, що може бути з легкістю заповнено наявними потужностями з вагонобудування в Україні (в 2018 році побудовано понад 11 тис. вагонів)", - зазначає Жарій.

Він нагадав, що виробництво вантажних вагонів до того ж має високий ступінь локалізації - понад 95%, тобто під час виробництва вагонів використовується переважно вітчизняна сировина й комплектувальні, а також створюється додаткова вартість в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА