14:22 06.11.2019

Голова "Газпрому" підтвердив уповноваженому ФРН з транзиту газу через Україну позицію про пакетну угоду з Києвом

3 хв читати
Голова "Газпрому" підтвердив уповноваженому ФРН з транзиту газу через Україну позицію про пакетну угоду з Києвом

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер знову назвав передумовами укладення нового транзитного контракту з Україною після 2019 року відмову Києва від судових позовів та штрафів і визначення обсягів прямих закупівель російського газу.

"До укладення нового транзитного контракту необхідно вирішити комплекс принципово важливих питань. Перше - урегулювання судових спорів між "Газпромом" і українською стороною... Друге - готовність України до прямих закупівель російського газу з 2020 року...", - йдеться в повідомленні "Газпрому" в середу за підсумками робочої зустрічі з уповноваженим уряду ФРН щодо транзиту газу через Україну Георгом Графом Вальдерзее у Санкт-Петербурзі.

На думку Міллера, необхідна взаємна відмова від претензій і припинення судових розглядів між "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" за контрактами на постачання та транзит російського газу, відновлення балансу комерційних інтересів сторін. Він додав, що йдеться також про скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на "Газпром" штрафу на суму близько $7 млрд за зловживання монопольним становищем на українському ринку транзиту газу і "відновлення порушених майнових прав компанії в країні".

Стосовно прямих закупівель і їхнього обсягу Міллер заявив, що рішення української сторони безпосередньо впливає на пропускну здатність російської газотранспортної системи, яку має підтримувати "Газпром" на кордоні з Україною.

Російський газовий концерн також нагадав, що в рамках імплементації положень Третього енергетичного пакета ЄС у національне законодавство України необхідно, зокрема, забезпечити реальну незалежність національного регулятора та створити сертифікованого незалежного газотранспортного оператора. "Якщо українська сторона не встигне закінчити цю роботу станом на 1 січня 2020 року, "Газпром" готовий до продовження на перехідний період чинного транзитного контракту з урахуванням актуальних ринкових умов", - наголошується у прес-релізі.

Як повідомлялося, українська сторона розцінює такі пакетні вимоги як небажання російської сторони вести реальні переговори про транзит газу териорією України після 2019 року.

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович після чергової тристоронньої зустрічі в Брюсселі щодо газу 28 жовтня заявив про розчарування її підсумками. Водночас він висловив сподівання, що проблеми буде успішно вирішено. Віце-президент ЄК додав, що запропоновані ним параметри майбутнього газового контракту були прийнятні для української сторони, і вона була готова до їх подальшого обговорення.

"Однак після тривалих дискусій і взаємних пояснень російська сторона не була готова зробити те саме", - додав Марош Шефчович, акцентувавши увагу на тому, що для РФ вкрай важливим є пошук рішення щодо Стокгольма, антимонопольних питань, а також потенційні обсяги прямих постачань газу в Україну .

"Я розчарований, але, звісно, не здаюся, тому що вважаю, що ближче до кінця зустрічі ми домоглися кращого розуміння того, якого прогресу ми можемо досягти в майбутньому і що варто зробити. Я все ще на 100% упевнений, що існує можливість збалансованого для всіх сторін рішення", - сказав Марош Шефчович.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА