16:11 06.11.2019

МВФ відзначає послаблення економіки Європи за погіршення ситуації в торгівлі та промисловості

2 хв читати
МВФ відзначає послаблення економіки Європи за погіршення ситуації в торгівлі та промисловості

Міжнародний валютний фонд (МВФ) відзначає тривале послаблення економічної активності в Європі на тлі погіршення ситуації в торгівлі та промисловому секторі.

В основній частині регіону це, як і раніше, зумовлено зовнішніми чинниками, йдеться в регіональному огляді МВФ щодо Європи. Проте експерти фонду відзначають появу сигналів погіршення внутрішнього попиту, що особливо помітно у сфері інвестицій.

"Сфера послуг і внутрішнє споживання наразі залишаються пожвавленими, проте їхня стійкість значною мірою пов'язана з ситуацією на ринку праці, яка, попри деяке послаблення, залишається сильною. Стимулювальна бюджетна політика у багатьох країнах і пом'якшення фінансових умов також підтримують внутрішній попит", - йдеться в огляді.

Згідно з прогнозом МВФ, сукупні темпи економічного зростання в 44 країнах Європи в 2019 році уповільняться до 1,4% порівняно з 2,3% у 2018 році. На 2020 рік прогнозується деяке прискорення зростання - до 1,8%, що пов'язано з очікуваннями "поліпшення ситуації у світовій торгівлі, а також відновлення окремих країн від попередніх стресів".

Водночас експерти фонду відзначають серйозні розбіжності між ситуацією в розвинених і тих, що розвиваються, країнах Європи. У жовтневому огляді світової економіки (World Economic Outlook, WEO) прогноз зростання ВВП розвинених європейських країн було погіршено на 0,1 процентного пункту (п. п.) - до 1,4%, для тих, що розвиваються, - підвищено на 0,5 п. п., до 1,8%.

"В умовах високої невизначеності баланс ризиків надалі схиляється в бік пониження, причому ключовим чинником ризику на короткострокову перспективу є no-deal Brexit, який може мати суттєвий негативний вплив на економіку регіону", - йдеться в огляді. "Посилення напруженості в торговельній сфері і пов'язана з цим невизначеність можуть чинити негативний тиск на інвестиції. Більше того, погіршення ситуації в торгівлі та промисловому секторі може поширитися на інші сектори, зокрема на сферу послуг, швидше і більшою мірою, ніж передбачається нині", – наголошується в документі.

Серед інших потенційних ризиків експерти МВФ відзначають фінансові труднощі, можливість відновлення дефляційного тиску в розвинених країнах Європи, різке зниження апетиту до ризику та геополітичні чинники.

"Слабкий інфляційний тиск та уповільнення економічної активності в багатьох європейських країнах потребують збереження стимулювальної монетарної політики в Європі", - йдеться в огляді.

Згідно з жовтневим WEO, в єврозоні зростання ВВП у 2019 році уповільниться до 1,2% із 1,9% у 2018 році. Економічний підйом у Німеччині, як очікується, скоротиться до 0,5% із 1,5%, у Франції - до 1,2% з 1,7%, в Італії - до нуля з 0,9%, в Іспанії - до 2,2% з 2,6%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА