10:00 07.11.2019

"Укртрансгаз" завершив модернізацію ГВС "Гребеники" для імпорту газу з Румунії

2 хв читати
"Укртрансгаз" завершив модернізацію ГВС "Гребеники" для імпорту газу з Румунії

АТ "Укртрансгаз" завершив модернізацію газовимірювальної станції (ГВС) "Гребеники" (Одеська обл.), що дасть змогу здійснювати реверсне транспортування газу з Румунії через Молдову в разі припинення транзиту з РФ.

"Модернізація технологічної трубопровідної обв’язки станції дозволила суттєво підвищити маневреність і надійність функціонування ГТС, особливо в разі припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року. Проектна потужність станції після модифікації становить 70 млн куб. м на добу в аверсному режимі та 4 млн куб. м на добу в реверсному режимі з Молдови", - повідомляється в прес-релізі УТГ.

У компанії зазначили, що роботи було виконано відповідно до ініціативи CESEC, яка передбачає забезпечення транспортування природного газу через трансбалканські трубопроводи в реверсному напрямку з Греції через Болгарію і Румунію в Україну та Молдову.

Як повідомлялося, в травні 2018 року "Укртрансгаз" успішно здійснив оцінку попиту на вхідні потужності в Україну з Румунії та підтвердив економічну доцільність створення таких потужностей на трансбалканському маршруті.

Оператори ГТС Румунії та України в травні 2018 року домовилися про реконструкцію газовимірювальної станції Ісакча-1, що дасть можливість поліпшити точність вимірювання газу та забезпечить можливість двостороннього потоку газу в цій точці з'єднання систем. Транспортування газу від точки Ісакча-1 - Орлівка відбуватиметься магістральними газопроводами Роздільна - Ізмаїл та Шебелинка - Дніпро - Кривий Ріг - Ізмаїл.

У жовтні 2019 року генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) Сергій Макогон повідомив, що Румунія підтвердила надання з 1 січня 2020 року гарантованих потужностей із постачання газу в Україну обсягом 4,1 млн куб. м на добу.

Трансбалканський трубопровід є альтернативним джерелом надходження природного газу в Україну, з огляду на введення в експлуатацію газопроводу TANAP, наявність LNG-терміналів у Греції та Туреччині, перспективи зростання видобутку газу на чорноморському шельфі в Румунії.

На сьогодні пропускна спроможність ГТС в Україну на західному кордоні становить: зі Словаччини - 42,5 млн куб. м/добу, Угорщини - 19,5 млн куб. м/добу, Польщі - 4,3 млн куб. м.

"Укртрансгаз", 100% якого належать НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни загальною ємністю 31 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА