14:34 07.11.2019

Підготовлене Німеччиною рішення про пом'якшення Газової директиви ЄС для "Північного потоку-2" буде оскаржено

2 хв читати
Підготовлене Німеччиною рішення про пом'якшення Газової директиви ЄС для "Північного потоку-2" буде оскаржено

У разі ухвалення підготовленого представниками правлячої коаліції ФРН рішення, яке дасть змогу обійти обмеження нової Газової директиви ЄС для газопроводу "Північної потік-2", його буде оскаржено, повідомив торговий представник України - заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка.

"Це можуть бути судові процедури між Європейською Комісією, урядом Німеччини, Польщею, Україною... Між багатьма", - сказав він, виступаючи на конференції "Торгові війни: мистецтво захисту", яку організовала юрфірма "Ілляшев та партнери" у Києві у четвер.

За його словами, така ініціатива призведе до довгострокових судових процедур, які заблокують роботу газопроводу.

Раніше агентство Bloomberg повідомило, що представники правлячої коаліції ФРН - партій ХДС/ХСС і СДПН - підготували законопроект, який дасть змогу обійти обмеження нової Газової директиви ЄС для газопроводу "Північної потік-2".

Оновлена директива передбачає, що частини трубопроводів, що йдуть із третіх країн, прокладені територією ЄС, включно з територіальними водами, мають відповідати вимогам, які застосовуються до внутрішніх трубопроводів ЄС.

Серед головних вимог директиви - поділ компаній-постачальників газу та підприємств, що транспортують його, доступ до труби інших операторів, прозоре регулювання тарифів за прокачування. Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку-2" має бути незалежною від "Газпрому", а 50% його пропускної потужності мають резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

Данське енергетичне агентство (ДЕА) 30 жовтня 2019 року видало дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" у виключній економічній зоні країни.

Процес отримання заявки в данській юрисдикції тривав понад два роки - з квітня 2017 року. Наразі в останніх чотирьох юрисдикціях не лише отримано дозволи, а і практично побудовано трасу магістралі. На сьогодні вже укладено понад 2100 км двох ниток газопроводу.

Трубоукладення завершено у водах РФ, Фінляндії та Швеції, а також здебільшого - у водах Німеччини. Роботи на обох берегових ділянках наближаються до завершення, пише, у свою чергу, проектна компанія Nord Stream 2 AG.

Засновником і власником контрольного пакета акцій акціонерного товариства "Північний потік-2" є "Газпром". До будівельного консорціуму входять також французька Engie, австрійський OMV, британсько-нідерландська Royal Dutch Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА