18:15 07.11.2019

"Нафтогаз" очікує рішення суду Амстердама щодо боргу "Газпрому" до квітня 2020 року

2 хв читати
"Нафтогаз" очікує рішення суду Амстердама щодо боргу "Газпрому" до квітня 2020 року

НАК "Нафтогаз України" очікує, що рішення суду Амстердама за позовом компанії про визнання рішення Стокгольмського арбітражу та його примусове виконання в Нідерландах буде ухвалено в першому кварталі 2020 року, повідомив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

"Рішення суду очікується в першому кварталі наступного року. Вартість заарештованих активів у Нідерландах за наявними даними перевищує $3 млрд. У разі позитивного рішення суду процес стягнення, за нашими оцінками, триватиме з другого кварталу і до кінця наступного року", - написав він у Facebook у четвер.

Топ-менеджер НАК також уточнив, що слухання в суді Амстердама призначені на 4 грудня.

Вітренко нагадав, що процеси відбуваються і в інших юрисдикціях, але Нідерланди нині "виглядають найшвидшим варіантом".

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж наприкінці лютого 2018 року за результатами двох арбітражних спорів між "Нафтогазом" і "Газпромом" на постачання і транзит газу зобов'язав російську компанію доплатити НАК $2,56 млрд.

"Газпром" подав апеляцію на це рішення до апеляційного суду округу Свеа (Швеція). Проте у звітності за РСБЗ "Газпром" зазначив, що зарезервував повну суму штрафу щодо транзитного контракту з українською стороною у розмірі $4,7 млрд.

"Нафтогаз" намагається стягнути борг із "Газпрому" в міжнародних судах, проводить кампанію з арешту його активів у Швейцарії, Великій Британії, Нідерландах та Люксембурзі. НАК уже добився арешту в Англії належних "Газпрому" 51% Nord Stream AG, а також 50%+1 акції Blue Stream Pipeline Company BV (оператор газопроводу "Блакитний потік") у Нідерландах. Крім того, в Нідерландах заарештовано боргові зобов'язання перед "Газпромом" на загальну суму близько $2,5 млрд.

Раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" розраховує завершити процес стягнення з ПАТ "Газпром" боргу наприкінці 2020 року. "Мій прогноз: до кінця 2020 року ми стягнемо всю суму - близько $3 млрд ($2,6 млрд плюс відсотки - ІФ). Почнемо стягнення в середині 2020 року і закінчимо до кінця цього ж року", - зазначав Вітренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА