20:53 07.11.2019

Fitch присвоїло євробондам "Нафтогазу" на $500 млн рейтинг "В"

2 хв читати
Fitch присвоїло євробондам "Нафтогазу" на $500 млн рейтинг "В"

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло 7-річним єврооблігаціям НАК "Нафтогаз України" на $500 млн, які компанія випустила через Kondor Finance plc, старший незабезпечений рейтинг "B" і рейтинг відновлення "RR4".

"Остаточний рейтинг йде за аналізом остаточних положень і умов, що відповідають інформації, отриманій раніше, коли Fitch присвоїв очікуваний рейтинг 28 жовтня", - йдеться в повідомленні агентства.

Рейтинг враховує оцінку кредитного профілю компанії в 40 балів (згідно з критеріями для урядових організацій, GRE), а також відображає невизначеність і потенційну волатильність фінансових та операційних результатів після відокремлення від компанії діяльності з транспортування природного газу (анбандлінгу).

"На нашу думку, високі фінансові показники діяльності компанії у 2016-2018 рр. можуть бути нестійкими в довгостроковій перспективі, оскільки вони залежать від зовнішніх чинників, обмежених у прогнозуванні, - внутрішні ціни на газ, збільшення дебіторської заборгованості посередників, а також відокремлення діяльності з транспортування", - йдеться в документі.

Агентство також зазначило, що очікує зниження регуляторних ризиків після скасування режиму ПСО. Водночас Fitch у своїх прогнозах не бере до уваги можливість компенсації "Нафтогазу" коштів за виконання соціальних зобов'язань.

Коментуючи діяльність компанії на внутрішньому ринку після 2020 року, експерти зазначили, що НАК зосередиться на продажу, зберіганні, видобутку газу, а також на діяльності, пов'язаній із нафтопродуктами і СПГ, що після відділення ГТС приноситиме менший прибуток. Водночас там очікують збільшення капвкладень у видобуток і відповідне його зростання.

Рейтинг також не враховує рішення Стокгольмського арбітражу у спорах із "Газпромом" через невизначеність термінів виплат, проте в повідомленні зазначено, що будь-які фінансові ризики для української компанії, пов'язані з процесом, усунено.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" на початку листопада 2019 року розмістила 7-річні євробонди на $500 млн із дохідністю 7,625%, очікує надходження коштів до кінця тижня.

Раніше, в липні 2019 року "Нафтогаз України" розмістив трирічні єврооблігації на $335 млн і п'ятирічні єврооблігації на EUR600 млн. Дохідність доларового випуску становила 7,375%, дохідність випуску в євро - 7,125%. Великим покупцем траншу в євро став ЄБРР (придбав п'яту частину). Компанія тоді заявляла, що кошти їй потрібні для накопичення до зими підвищеного обсягу газу в сховищах, щоб бути готовою до ймовірного припинення "Газпромом" транзиту з 1 січня 2020 року і посилити свої позиції в переговорах із російською газовою монополією.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА