17:26 08.11.2019

"Інтерпайп" подав до Європейського суду на Єврокомісію через несправедливі мита на постачання до ЄС безшовних труб

4 хв читати
"Інтерпайп" подав до Європейського суду на Єврокомісію через несправедливі мита на постачання до ЄС безшовних труб

Українська промислова компанія "Інтерпайп" подала до Європейського суду позов на Європейську Комісію через зміну методики розрахунку антидемпінгових мит на постачання безшовних труб до країн ЄС, унаслідок яких остаточні мита після проведеного перегляду були недостатньо знижені.

Як повідомив директор з фінансів та економіки "Інтерпайпу" Денис Морозов, виступаючи на секції "Торгові війни та їхній вплив на світову економіку" Київського міжнародного економічного форуму в п'ятницю, компанія обстоюватиме свої інтереси в суді.

Морозов уточнив агентству "Інтерфакс-Україна", що "Інтерпайп" подав заяву до суду у вересні.

При цьому під час виступу на форумі він зазначив, що з 2006 року безшовні лінійні труби компанії підпадали під дію 13,8-відсоткового мита. В 2019 році "Інтерпайпу" вдалося домогтися зниження ставки до 8,1%.

"Але Єврокомісія врахувала не всі аргументи, тому компанія судиться з ЄК у Європейському суді", - констатував топ-менеджер.

Морозов також нагадав, що ЄК у лютому 2019 року впровадила процедуру квотування всього сортаменту металопродукції з усіх країн. Як результат, квота на постачання українських труб становить 95 тис. тонн на рік. При цьому не враховано обсяги виробництва продукції спільного українсько-європейського підприємства (СП) Vallourec Niko Tube. Більше того, влітку-2019 Єврокомісія переглянула та зменшила розмір запланованого річного зростання квоти з 5% до 3%. Наразі ЄК розглядає можливість заборонити постачання продукції за квотою "інші країни" (other countries), якщо експортери "вибрали" квоту своєї країни, сказав директор.

"ЄС завжди був надією для нас, ми отримали всі стандарти, але нарощування постачань не відбулося. І сьогодні СП працює на межі, не може вийти на мінімальний рівень, необхідний для мінімальної прибутковості", - констатував Морозов.

В інтерв'ю агентству топ-менеджер уточнив, що обмеження на постачання труб до ЄС не дають змоги СП реалізувати весь економічний потенціал.

"Сьогодні це є великим обмеженням. Щодо розміру самого мита, то ми вважаємо, що він є несправедливим, вважаємо, що при розрахунку допустили порушення, тому ми подали до суду на Європейську Комісію. Сьогодні ми з ними судитимемося і доводитимемо, що нараховані нам 8% неправомірні. З досвіду скажу: ми й до цього подавали до суду та вигравали", - резюмував співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, ЄК з 3 серпня 2019 року знизила антидемпінгові мита на ввезення до макрорегіону безшовних труб діаметром не більше ніж 406,4 мм з України виробництва компанії "Інтерпайп" до 8,1% з 13,8%. Рішення про зниження мит ЄК ухвалила 1 серпня поточного року, за результатами часткового проміжного перегляду чинних антидемпінгових мит.

В обґрунтуванні рішення в публікації ЄК пояснюється, що 7 травня 2018 року комісія оголосила про початок часткового проміжного перегляду антидемпінгових заходів, що застосовуються до імпорту деяких видів безшовних труб з України. Перегляд було ініційовано за запитом компанії "Інтерпайп". У запиті "Інтерпайп" надав достатні докази того, що обставини, на підставі яких було застосовано чинні до цього заходи, змінилися, і що ці зміни мають довготривалий характер.

Проміжне розслідування в рамках процесу перегляду охоплювало період з 1 квітня 2017 року по 31 березня 2018 року. При цьому комісія запитала та перевірила всю інформацію, яку вона вважала необхідною для визначення рівня демпінгу. Перевірочні візити було проведено на підприємствах заявника та в пов'язаних із ним торговельних компаніях ТОВ "Інтерпайп Україна", Interpipe Europe SA (Швейцарія) і Interpipe Central Trade GmbH (Німеччина).

Згідно з документом, під час початкового антидемпінгового розслідування в 2006 році, а також у передостанньому проміжному розслідуванні в рамках перегляду в 2012 році, що охоплює період розслідування з 1 жовтня 2010 року по 30 вересня 2011 року, основну сировину для виробництва труб - круглі сталеві заготовки - "Інтерпайп" закуповував у незалежних постачальників. Однак після будівництва та введення в експлуатацію ТОВ "Металургійний завод "Дніпросталь" у 2013 році литі заготовки компанія виробляє самостійно, що сприяло, зокрема, значному скороченню витрат.

Комісія ЄК визнала, що ключову сировину заявник виробив власними силами, і що ця зміна зумовила значну зміну витрат і портфеля продуктів. У результаті було вирішено переглянути чинні антидемпінгові заходи. Водночас подальші зміни при постачаннях труб на експорт, пов'язані зі створенням СП між Interpipe і Vallourec Tubes, не було взято до уваги, оскільки вони відбулися після початку проміжного перегляду.

У результаті ЄК ухвалила рішення знизити антидемпінгові мита на безшовні труби двох підприємств "Інтерпайпу" до 8,1%.

Антидемпінгове мито щодо українських виробників трубної продукції було впроваджено у 2006 році. До останнього перегляду мито становило для Дніпропетровського трубного заводу 12,3%, для ТОВ "Інтерпайп Ніко Тьюб", ПАТ "Інтерпайп НТЗ" - 13,8%, для акціонерного товариства "Нікопольський завод сталевих труб "ЮТіСТ" та інших українських компаній - 25,7%.

"Інтерпайп" - міжнародна вертикально інтегрована трубно-колісна компанія, що входить до десятка найбільших у світі виробників безшовних труб і є третім за величиною виробником суцільнокатаних залізничних коліс у світі.

У структурі компанії п'ять промислових активів: "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод (НТЗ)", "Інтерпайп Новомосковський трубний завод (НМТЗ)", "Інтерпайп Ніко Тьюб", "Дніпропетровський втормет" і електросталеплавильний комплекс "Дніпросталь" під брендом "Інтерпайп Сталь".

Кінцевим власником Interpipe Limited є український бізнесмен Віктор Пінчук і члени його сім'ї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА