09:56 11.11.2019

"Нафтогаз" добився арешту рахунків емітента бондів "Газпрому" в єнах - GazAsia Capital S.A

2 хв читати
"Нафтогаз" добився арешту рахунків емітента бондів "Газпрому" в єнах - GazAsia Capital S.A

 НАК "Нафтогаз України" добилася арешту рахунків SPV-компанії єврооблігацій "Газпрому" в японських єнах - GazAsia Capital S.A., повідомляється в меморандумі нового випуску єврооблігацій "Газпрому".

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" $4,63 млрд за недопостачання обсягів газу для транзиту. З огляду на те, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу на $2,018 млрд, за результатами двох арбітражів - на постачання і транзит - "Газпром" має доплатити "Нафтогазу" $2,56 млрд. "Газпром" ці рішення оскаржує, але українська сторона не хоче чекати на розгляд апеляції і намагається стягнути ці кошти в різних юрисдикціях.

15 лютого 2019 року судовий пристав постановив заборонити низці компаній, зокрема філіям найбільших банків у Люксембурзі та Gaz Capital S.A. (емітент колишньої основної програми євробондів "Газпрому"), здійснювати платежі на користь "Газпрому". Це рішення фактично зупинило активність "Газпрому" на публічному ринку запозичень до реєстрації нової програми.

У новому меморандумі вперше повідомляється: "Нам також відомо про наказ судового пристава, що забороняє GazAsia Capital S.A. здійснювати платежі на користь "Газпрому". Ця SPV розмістила 10-річні бонди на 65 млрд єн у грудні 2018 року.

Невигідні "Газпрому" рішення люксембурзьких судів змусили концерн реєструвати програму бондів в іншій юрисдикції. Було обрано Велику Британію, суди якої захистили активи "Газпрому" від позовів "Нафтогазу". Новою SPV стала британська Gaz Finance plc.

У червні цього року рейтингове агентство S&P Global Ratings відкликало рейтинг програми GazAsia Capital S.A. на прохання "Газпрому".

Меморандум інформує, що 15 квітня 2019 року "Газпром" звернувся до люксембурзького суду з проханням оспорити арешт і приєднатися до процесу. "Суд відхилив клопотання "Газпрому". Хоча рішення суду щодо "Газпрому" не було вручено, "Газпром" оскаржив це рішення. Слухання апеляції призначено на січень 2020 року", - йдеться в меморандумі.

Крім того, в травні 2019 року люксембурзький суд ухвалив рішення про визнання і приведення у виконання рішення про виплату "Нафтогазу" за транзитним спором. "Газпром" звернувся з клопотанням про скасування рішення, апеляційна інстанція прийняла клопотання "Газпрому" - дату слухань поки що не призначено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА