19:38 11.11.2019

МХП Косюка заперечує прямий зв'язок між внесками у "Фонд підтримки реформ" у період Порошенка та його лобізмом у США

2 хв читати
МХП Косюка заперечує прямий зв'язок між внесками у "Фонд підтримки реформ" у період Порошенка та його лобізмом у США

Агрохолдинг "Миронівський хлібопродукт" (МХП), мажоритарієм і головою правління якого є Юрій Косюк, підтвердив інформацію про фінансування п'ятьма його підприємствами "Фонду підтримки реформ в Україні", проте фонд самостійно ухвалював рішення про витрачання цих коштів, зокрема про оплату послуг американської лобістської компанії BGR у 2017-2018 рр. для Національної ради реформ на чолі з тодішнім президентом країни Петром Порошенком.

"Компанії групи МХП справді надавали фінансову допомогу громадській спілці "Фонд підтримки реформ в Україні". Фінансова допомога надавалася для досягнення мети діяльності спілки, а саме сприяння розвитку України та зростання добробуту її громадян шляхом надання підтримки у розробці та впровадженні реформ в Україні", - повідомили в прес-службі МХП агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

В агрохолдингу зазначили, що компанії МХП і її голова правління не направляли кошти, надані "Фонду підтримки реформ в Україні", безпосередньо на фінансування лобізму в США або інші певні напрями.

"Громадська спілка самотужки визначає напрям використання отриманих коштів від усіх засновників і партнерів з урахуванням детальних напрямів діяльності", - зазначили в МХП.

Як стверджує видання Kyiv Post, Адміністрація президента Порошенка через "Фонд підтримки реформ в Україні" оплачувала послуги американських лобістів за рахунок внесків підприємств Косюка, який на той час був позаштатним радником глави держави, і на це пішло $600 тис. у 2017-2018 рр. Йдеться про п'ять агрофірм: ПрАТ "Зернопродукт МХП", ТОВ "Вінницька птахофабрика", ПрАТ "Миронівська птахофабрика", ТОВ "Науково-виробнича фірма "Урожай" і ТОВ "Урожайна країна". Крім грошей компаній Косюка, з моменту створення ця громадська організація отримувала гранти на мільйони доларів на підтримку реформ від посольств і західних донорів, зокрема американських, пише Kyiv Post.

У січні 2017 року громадська організація уклала контракт із BGR, замовивши послуги для Нацради реформ, про що свідчать звіти BGR на сайті Міністерства юстиції США. BGR припинила працювати для Національної ради реформ у середині 2018 року.

МХП - найбільший виробник курятини в Україні. Займається також виробництвом зернових, соняшникової олії, продуктів м'ясопереробки. На європейський ринок МХП поставляє охолоджені напівтуші курей, які переробляються, зокрема на його підприємствах у Нідерландах і Словаччині.

Засновником і мажоритарним акціонером МХП є український бізнесмен Юрій Косюк. Чистий прибуток МХП у 2018 році скоротився на 44,3% - до $128 млн, виручка збільшилася на 21% - до $1,556 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА