20:28 11.11.2019

Віднесення Нацбанком валютних держпаперів України до ризикових може знизити ставки валютних депозитів

2 хв читати
Віднесення Нацбанком валютних держпаперів України до ризикових може знизити ставки валютних депозитів

-Рішення Нацбанку поступово перевести валютні ОВДП та єврооблігації України з категорії безризикових активів до розряду ризикових може ще далі зменшити ставки за валютними депозитами і підштовхнути вкладників до гривневої альтернативи, вважає фінансовий аналітик групи компаній ICU Михайло Демків.

"У рамках курсу на дедоларизацію, який було прописано в меморандумі між НБУ та Кабінетом Міністрів, валютні ОВДП вважатимуться ризиковим активом. А значить, на кожну гривню таких активів банку потрібно мати запас капіталу, щонайменше, 10 копійок (норматив достатності капіталу = 10%)", - пояснив він, чому валютні ОВДП стають трохи менш привабливим інструментом для банків.

Водночас експерт зазначив, що введення цієї норми порушує питання, яка політика є бажаною для країни. "З одного боку, зрозуміло бажання знизити частку валюти в заощадженнях громадян і позиках Мінфіну на користь національної валюти. З іншого боку, в державі є десятки мільярдів доларів заощаджень, і не використовувати цей ресурс в умовах досить недешевих зовнішніх позик у валюті трохи марнотратно", - вважає Демків.

Коментуючи вплив ухваленого НБУ рішення на розрахунок достатності капіталу банків, експерт зазначив, що сьогодні банківська система України має один із найкращих показників достатності капіталу - 18,43%, що майже вдвічі перевищує мінімальні вимоги.

"Валютні ОВДП на балансі банків становлять майже 100 млрд грн, отже, додаткові 10 млрд потреби в капіталі не є проблемою, адже запас банківської системи перевищує 65 млрд", - наголосив представник ICU.

За словами Демківа, це може бути певною проблемою для окремих банків із великим портфелем валютних держпаперів, в яких показник достатності капіталу є нижче середнього.

"З огляду на те, що постанова передбачає поступовий перехід до норм, у банків є ще рік для змін", - сказав експерт.

Він уточнив, що майже 40% цього портфеля на суму приблизно $1,5 млрд - у державного Ощадбанку.

Як повідомлялося, згідно з постановою НБУ №132 від 7 листопада, нові коефіцієнти ризиків зважування для валютних цінних паперів України вводитимуться з 31 березня 2020 року: до 30 червня - 0,2, до 31 грудня - 0,5, з 2021 року - 1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА