11:51 12.11.2019

Польща поки що не штрафувала Wintershall Dea під час розслідування "Північного потоку 2" - компанія співпрацює з антимонопольним регулятором

3 хв читати
Польща поки що не штрафувала Wintershall Dea під час розслідування "Північного потоку 2" - компанія співпрацює з антимонопольним регулятором

Wintershall Dea перебуває в діалозі з польським антимонопольним регулятором UOKIK, який порушив провадження щодо партнерів із проекту "Північний потік 2", і вона не піддалася штрафу, який було накладено на французьку Engie, прокоментував журналістам в Абу-Дабі голова правління Wintershall Dea Маріо Мерен.

Раніше польський антимонопольний регулятор UOKIK оштрафував французьку Engie Energy в рамках розслідування щодо "Північного потоку 2" за відсутність співпраці з ним на 40 млн євро.

"Я не можу коментувати ситуацію з Engie, тому що у мене більше інформації про Wintershall Dea. Щодо Wintershall Dea не було виставлено жодних штрафів, ми з самого початку процесу співпрацювали з регулятором, як ми завжди робимо, і на всі запитання було надано відповіді", - сказав Мерен.

Він висловив упевненість, що будівництво газопроводу "Північний потік 2" завершиться цього року.

Коментуючи отримане наприкінці жовтня останнє узгодження на будівництво - від Данії, він сказав: "Дозвіл Данії - це остання ланка, тепер проект має всі дозволи. Якщо не помиляюся, данська частина 140 км (280 км за двома нитками - ІФ)".

"Я впевнений, що будівництво буде завершено цього року. Звісно, зимові умови на Балтиці важкі, але у нас є досвід зимових робіт у Північному морі та Норвезькому морі", - додав Мерен.

Процес отримання заявки в данській юрисдикції тягнувся понад два роки - з квітня 2017 року. До теперішнього моменту в останніх чотирьох юрисдикціях не лише отримано дозволи, але і практично побудовано трасу магістралі. До теперішнього часу вже укладено понад 2100 км двох ниток газопроводу. Будівництво магістралі може поновитися після закінчення місяця (відведеного на можливі оскарження) з моменту видачі дозволу.

Антимонопольний орган Польщі у квітні 2018 року ініціював антимонопольне розслідування щодо ймовірної концентрації ПАТ "Газпром" та іноземних інвесторів під час реалізації проекту "Північний потік-2" (на підставі "створення спільного підприємства без отримання попередньої згоди президента UOKIK"). "Газпром" у червні 2018 року направив на адресу UOKIK заперечення на його позицію і клопотав щодо припинення процедури антимонопольного розслідування. Польський антимонопольний орган дотримується позиції, що укладені у квітні 2018 р. фінансові угоди за проектом мають ту саму мету, що й створення спільного підприємства і, відповідно, потребують згоди UOKIK.

Раніше UOKIK випустив "Заяву про заперечення" на заявку про формування консорціуму "Північний потік-2" з огляду на те, що угода може призвести до обмеження конкуренції та подальшого зміцнення переговорних позицій ПАТ "Газпром" стосовно клієнтів у країні. Отже, через позицію Польщі іноземним партнерам і "Газпрому" не вдалося створити компанію-оператора для будівництва "Північного потоку-2", як у випадку з будівництвом "Північного потоку-1". У результаті газопровід будує 100-відсоткова дочірня компанія "Газпрому" Nord Stream 2 AG, а європейські партнери фінансують проект як кредитори.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА