12:23 12.11.2019

ВР прийняла в першому читанні законопроект №2233 про внесення змін до закону про ринок електроенергії

2 хв читати
ВР прийняла в першому читанні законопроект №2233 про внесення змін до закону про ринок електроенергії

Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект №2233 "Про внесення змін до закону "Про ринок електричної енергії".

За відповідне рішення у вівторок проголосували 295 народних депутатів.

"Проект закону №2233 пропонує врегулювати питання виконання спеціальних зобов'язань із купівлі електричної енергії за "зеленим" тарифом, передбачає недопущення неконтрольованого зростання ціни е/е, а також право зобов'язати виробників електроенергії подавати заявки на продаж е/е на ринку "на добу вперед" за цінами, які не перевищують граничних, для того, щоб унеможливити створення штучних дефіцитів, що мало місце у вересні", - заявив голова комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус перед голосуванням.

Крім того, проект закону надає право Національній комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), до 1 липня 2023 року встановлювати граничні ціни на ринку "на добу вперед". Крім цього, законопроект пропонує врегулювання в опалювальний період роботи теплоелектроцентралей в умовах нового ринку е/е.

"Для цього передбачається, що до 1 квітня 2020 року регулятор у разі звернення ліцензіата - ТЕЦ має право встановлювати тарифи на рівні собівартості на відпуск електричної енергії виробникам, які експлуатують ТЕЦ (у рамках покладених Кабміном спецзобов’язань - ІФ)", - додав Герус.

За словами автора законодавчої ініціативи Юрія Камельчука ("Слуга народу"), документ також передбачає продовження дії ліцензії НЕК "Укренерго" до моменту сертифікації компанії як незалежного оператора системи передачі.

"Це критичне питання, оскільки "Укренерго" наприкінці жовтня вже втратило ліцензію. Можливі наслідки цього такі: криза розрахунків (оспорювання), штраф, право кредиторів достроково вимагати повернення кредитів, а це $500 млн. На жаль, усе це стало можливим з 29 жовтня", - сказав він.

Камельчук уточнив, що проект також передбачає право ДП "Гарантований покупець" спрямовувати прибуток на виконання спеціальних зобов'язань з оплати послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії.

Як повідомлялося, раніше Герус в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив про необхідність надати регулятору право встановлювати в умовах нового оптового ринку тариф на е/е для теплоелектроцентралей.

"У нас є законопроект, який ми хочемо оперативно прийняти, щоб НКРЕКП могла встановлювати для ТЕЦ тарифи на базі "витрати+". У ТЕЦ витрати більші, ніж у ТЕС, і їм у рамках ринку "на добу вперед" працювати важко. Вони повинні мати свої тарифи, й "гарантований покупець" їх покриватиме за рахунок свого прибутку. Такий законопроект необхідно затвердити, щоб ми спокійно пройшли цю зиму", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА