13:04 12.11.2019

Заборона на купівлю землі іноземцям зменшить конкуренцію, але це відповідає європейській практиці - СБ

1 хв читати
Заборона на купівлю землі іноземцям зменшить конкуренцію, але це відповідає європейській практиці - СБ

Заборона іноземцям купувати землю зменшить конкуренцію, однак введення перехідного періоду під час відкриття земельного ринку відповідає європейській практиці, вважає Світовий банк (СБ).

"Це має вирішувати керівництво України - чи дозволяти іноземцям купувати сільськогосподарські землі в Україні. У Європі є різна практика: деякі країни дозволяють іноземцям купувати землю сільськогосподарського призначення, а деякі - ні, інші забороняли продаж на кілька років", - зазначив СБ у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас у СБ наголошують, що дозвіл іноземцям брати участь у ринку сільгоспземель посилив би конкуренцію, посприяв би впровадженню новітніх технологій і прискорив би економічне зростання.

Є також думка, що відкриття ринку землі з самого початку для іноземців, що мають доступ до дешевого капіталу, може надати їм перевагу під час купівлі землі перед місцевими фермерами, зазначив СБ.

"Цим можна пояснити, чому кілька нових держав-членів ЄС обрали перехідний період на кілька років перед тим, як відкрити ринок землі для іноземців", - прокоментували у Світовому банку.

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що між першим і другим читанням законопроекту про ринок землі у Верховній Раді буде закріплено право продажу й купівлі землі лише українськими громадянами і компаніями, заснованими виключно українськими громадянами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА