20:08 12.11.2019

Щоденний профіцит потужності в енергосистемі України через теплу погоду становить близько 2 ГВт

2 хв читати
Щоденний профіцит потужності в енергосистемі України через теплу погоду становить близько 2 ГВт

Щоденний профіцит потужності в Об'єднаній енергетичній системі України через зниження споживання електроенергії на фоні аномально теплої для листопада температури повітря становить близько 2 ГВт, повідомила прес-служба оператора системи розподілу НЕК "Укренерго".

Компанія уточнила, що середнє багаторічне значення температури на початок місяця становить +5,5° за середньодобового рівня споживання 435 млн кВт-год. Цього ж року, в період із 1 до 12 листопада, середня температура дорівнює 13,5°, а середньодобовий рівень споживання е/е - 405 млн кВт-год (на 7% менше).

У зв'язку з цим НЕК вимушена обмежувати генерацію ТЕС, відновлюваних джерел (ВДЕ), а також імпорт із Росії та Білорусі. Останній обмежується сім днів поспіль, починаючи з 6 листопада, і вночі не перевищує 50 МВт, у вечірні пікові - 800 МВт.

Крім того, 11 листопада "Укренерго" було вимушене призупинити на рівні 760 МВт навантаження підключеного цього дня до енергомережі (після планово-запобіжного ремонту) другого енергоблоку Хмельницької АЕС.

"Через дуже теплу погоду система не може прийняти високий рівень базової потужності АЕС (протягом 1-10 листопада він становив 50-55% у структурі покриття, а 11 листопада сягнув 61%). Для того щоб прийняти повну потужність енергоблоку №2 ХАЕС (1000 МВт), уночі довелося б зупинити повністю як мінімум три теплові електростанції. При цьому ми втратили б можливість покрити пік навантаження", - наводить прес-служба НЕК слова головного диспетчера "Укренерго" Віталія Зайченка.

Він нагадав, що в попередній моделі ринку ДП "Енергоринок" обмежувало потужність атомної генерації під час складання добового графіка навантаження.

Крім того, в "Укренерго" також нагадали про проблему завищення постачальниками обсягів купівлі-продажу е/е (в середньому на 20%), низького рівня точності прогнозування альтернативної генерації.

"Сюди додається електроенергія НАЕК "Енергоатом", яку він не може продати в повному обсязі на ринку "на добу наперед". У підсумку щодня фізичний профіцит потужності становить близько 2 ГВт", - підсумували в компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА