12:37 15.11.2019

Вітренко відповів Путіну: Різниця у 20-25% між ціною газу з РФ і Європи - це не знижка

3 хв читати
Вітренко відповів Путіну: Різниця у 20-25% між ціною газу з РФ і Європи - це не знижка

Ціна газу з Росії для України має бути на 20-25% нижча, ніж ціна газу з Європи, оскільки "Газпром" при прямих постачаннях не платить за його транспортування до Європи, заявив виконавчий директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко.

"20-25% - це не знижка, це нормальна ціна, результатом якої може бути зниження доходів України від транзиту", - прокоментував він у п'ятницю у Facebook слова президента РФ Володимира Путіна про готовність знизити ціну газу для України на 20-25%.

Вітренко пояснив, що оскільки газ до Європи йде через Україну, то при прямих постачаннях в Україну "Газпром" менше подає газу для транзиту в Європу, відповідно, менше платить за транзит газу Україною.

"Причому знижка в 20-25%, з огляду на майбутні обсяги імпорту газу, не зможе реалістично компенсувати відмову від $3 млрд, які нам наразі повинен сплатити "Газпром" за рішенням Стокгольмського арбітражу", - наголосив представник "Нафтогазу".

Він додав, що в України є можливість мати таку "нормальну" ціну, якщо, наприклад, європейський антимонопольний орган зробить так, щоб "Газпром" не зловживав своїм домінантним становищем на європейському ринку. "Наприклад, якщо буде розблоковано можливість для інших компаній отримувати газ на кордоні Росії", - пояснив Вітренко.

Представник НАК додав, що можливість мати таку ціну з'явиться, і якщо Україна нарешті реалізує свій потенціал збільшення видобутку газу і з нових, і з наявних родовищ і ефективніше споживатиме газ, перейшовши від його імпорту до експорту.

"Знижку справедливо рахувати до рівня "ціна на німецькому ринку мінус вартість транспортування від кордону Росії до Німеччини", - вважає Вітренко.

Він також зазначив, що контракт із "Газпромом" має сенс лише тоді, коли "Газпром" виконує свої контрактні зобов'язання, тоді як предметом спорів, що тривають у Стокгольмському арбітражі, є саме невиконання "Газпромом" своїх контрактних зобов'язань.

"Змушувати нас відмовитися від отримання компенсації за невиконання "Газпромом" своїх контрактних зобов'язань в обмін на новий контракт означає звільнити "Газпром" від будь-яких зобов'язань і за поточними, і за новими контрактами. Які тоді гарантії того, що ми отримаємо те, про що домовилися?" - зазначив виконавчий директор "Нафтогазу".

Він наголосив, що найкращим доказом того, що НАК не зловживає своїм правом звертатися до арбітражу по отримання компенсації і що його вимоги не "абсурдні", є рішення арбітражу на користь української компанії, зокрема й арбітра, призначеного "Газпромом".

"Щодо "нових" позовних вимог, які ми нещодавно подали, то, по-перше, це зустрічні позовні вимоги (у відповідь на позов "Газпрому"), і, по-друге, "Нафтогаз" діяв відповідно до наказу арбітражного трибуналу, винесеного вже давно, за яким "Нафтогаз" має подавати такі зустрічні позовні вимоги до 1 листопада", - відповів Вітренко на закид Путіна.

На його думку, продовження спору в Стокгольмі ніяк не повинно загрожувати продовженню транзиту газу через Україну, оскільки "Газпрому" пропонується укладати новий контракт на транзит не з "Нафтогазом", а з газотранспортним оператором, відокремленим від "Нафтогазу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА