07:18 19.11.2019

Відмова від претензій Нафтогазу до Газпрому в арбітражах економічно недоцільна

2 хв читати
Відмова від претензій Нафтогазу до Газпрому в арбітражах економічно недоцільна

Запропонований ПАТ "Газпромом" (РФ) варіант відмови НАК "Нафтогаз України" від вже виграних $ 3 млрд в Стокгольмському арбітражі в обмін на "знижку" при покупці газу економічно недоцільний, переконаний виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Якщо порахувати, то ця "знижка" (у ціні на газ - ІФ), про яку говорить Путін, навіть якщо просто економічно вважати, окупиться за 28 років, якщо порівнювати тільки з $ 3 млрд, які "Газпром" нам уже винен. Не говорячи про нові позови", - сказав він в ефірі телеканалу ICTV в понеділок увечері.

"Тобто, тільки з економічної точки зору немає ніякого сенсу чекати 28 років для того, щоб отримати те, що ми отримаємо наступного року", - додав Вітренко.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж в кінці лютого 2018 року за результатами двох арбітражних суперечок між "Нафтогазом" і "Газпромом" на поставку і транзит газу зобов'язав російську компанію доплатити НАК $ 2,56 млрд. "Газпром" подав апеляцію на це рішення до апеляційного суду округу Свеа (Швеція).

Одночасно "Нафтогаз" намагається стягнути борг з "Газпрому" в міжнародних судах, проводить кампанію щодо арешту його активів в Швейцарії, Великій Британії, Нідерландах і Люксембурзі. НАК вже домігся арешту в Англії 51% Nord Stream AG, які належать "Газпрому", а також 50% + 1 акція Blue Stream Pipeline Company BV (оператор газопроводу "Блакитний потік") в Нідерландах. Окрім того, в Нідерландах заарештовано боргові зобов'язання перед "Газпромом" загальною сумою близько $ 2,5 млрд.

"Нафтогаз" розраховує завершити процес стягнення з ПАТ "Газпром" близько $ 3 млрд ($ 2,6 млрд плюс відсотки - ІФ) до кінця 2020 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА