20:21 19.11.2019

Закон про анбандлінг відкрив шлях до створення нового оператора ГТС відповідно до Третього енергопакета

2 хв читати
Закон про анбандлінг відкрив шлях до створення нового оператора ГТС відповідно до Третього енергопакета

Ухвалений Верховною Радою 15 листопада законопроект про відділення від НАК "Нафтогаз України" діяльності з транспортування природного газу (анбандлінг) сформував необхідні умови для створення незалежного оператора газотранспортної системи (ГТС), що відповідає вимогам Третього енергетичного пакета, вважають у Секретаріаті Енергетичного співтовариства.

"Ухвалений закон сформував необхідні умови для створення незалежного системного оператора відповідно до Третього енергетичного пакета згідно з Договором про Енергетичне співтовариство. Після декількох років інерції та політичної боротьби закон усунув одну з головних перешкод для дотримання вимог у газовому секторі та продовження довгострокового транзиту газу з Росії" , - зазначено у релізі на сайті організації.

Незважаючи на те, що ухвалення закону є першим важливим кроком, подальших заходів, зокрема укладання угод між компаніями та органами влади, буде вжито швидко, сподіваються в Енергоспівтоваристві.

Анбандлінг оператора ГТС має схвалити український регулятор із подальшою позитивною оцінкою з боку Секретаріату.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України 18 вересня 2019 року оновив план анбандлінгу "Нафтогазу". Новим оператором буде ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ, 100% "дочка" АТ "Укртрансгаз"), яке з 1 липня 2019 року здійснює функції з технічної експлуатації ГТС та має відповідний персонал. ОГТСУ буде передано у власність АТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ), 100% акцій якого Кабмін передав в управління Міністерству фінансів. Одночасно держава передасть новому оператору в управління газотранспортну систему терміном на 15 років, зможе повноцінно запрацювати з 1 січня 2020 року.

Нова модель анбандлінга НАК відповідає вимогам Третього енергопакета, що відкриває дорогу для підписання нового транзитного договору відповідно до європейських правил. Чинний десятирічний транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" завершується 1 січня 2020 року.

15 листопада президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу", необхідний для сертифікації ОГТСУ.

22 листопада Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) розгляне попереднє рішення про сертифікацію.

ГТС України має загальну протяжність газопроводів близько 38 тис. км, до неї входять 73 компресорні станції та понад 1,4 тис. газорозподільних станцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА