14:15 20.11.2019

ЄБРР і Глобальний екологічний фонд виділять $55,8 млн на підтримку розвитку біоенергетики в Україні

2 хв читати
ЄБРР і Глобальний екологічний фонд виділять $55,8 млн на підтримку розвитку біоенергетики в Україні

Європейський банк реконструкції та розвитку (EBRD) спільно з Глобальним екологічним фондом (GEF) профінансують програму підтримки розвитку біоенергетики на суму понад $50 млн, повідомила асоційований директор, заступник голови ЄБРР в Україні Леся Кузьменко.

"Програма спрямована на технології та системи зі збору, зберігання та переробки агробіомаси. На її реалізацію ми розраховуємо мобілізувати майже $50 млн", - сказала вона на офіційному відкритті програми "Україна: Стійкі інновації в ланцюжку створення вартості в біоенергетиці".

Провідний інженер ЄБРР в Україні Тетяна Маркута уточнила, що загальна сума розрахованої на чотири роки програми становитиме $55,8 млн, і запустити її планується з IV кварталу 2019 року. За її словами, Глобальний екологічний фонд у рамках програми надає грантову підтримку.

Велику частину цих коштів - $50 млн - буде спрямовано на кредитування біоенергетичних проектів у приватному секторі, ще $3,5 млн - на заохочувальні гранти, сказала Маркута. Решту коштів планується направити на інформаційну підтримку та освітні проекти у сфері біоенергетики.

"Ми подивимося на варіанти можливого стимулювання розвитку біоенергетики у рамках програми та оберемо два-три напрями, які будуть найвигідніші для України", - додала провідний інженер ЄБРР в Україні.

Вона зазначила, що підтримка розрахована на компанії в сфері агро та логістики, компанії, які можуть працювати з відходами, а також ті, які виробляють і переробляють біомасу.

"Теоретично, будь-яка приватна компанія, яка так чи інакше вплине на розвиток ланцюжка створення біомаси, може стати бенефіціаром цієї програми", - наголосила Маркута.

За словами Кузьменко, у зв'язку з ратифікацією Паризької угоди Україна поставила дуже амбітну мету - до 2030 року знизити викиди парникових газів на 40%. "Ця програма внесе свій внесок у досягнення поставленої цілі. На жаль, частка відновлюваної енергетики становить усього 3% від загального виробництва первинної енергії", - сказала вона

Водночас, за її словами, сільгоспсектор має величезний потенціал агробіомаси, яка може використовуватися для виробництва енергії.

"За оцінками наших фахівців, використовується не більше ніж 5% залишків на полях для переробки та виробництва енергії. Програма спрямована на прискорення виробництва відновлюваної енергії та надання фінансового інструмента, який дасть змогу мобілізувати інвестиції у цей сектор", - уточнила менеджер ЄБРР в Україні. ЄБРР з 2006 року інвестував у проекти з відновлюваної енергетики більше ніж EUR500 млн, зокрема EUR120 млн - у проекти з біоенергетики.

"Відновлювана енергетика є нашим пріоритетом", - наголосила Кузьменко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА