19:06 20.11.2019

Радник президента критикує НБУ за повільне зниження облікової ставки

2 хв читати
Радник президента критикує НБУ за повільне зниження облікової ставки

Радник президента Олег Устенко розкритикував Національний банк України (НБУ) за повільне зниження облікової ставки.

"Якщо говорити щодо вартості обслуговування нашого боргу й незалежності Національного банку країни, то я поставив знак запитання: чи не прорахунок це тактичний, наприклад, в обліковій ставці НБУ. Так, облікова ставка кілька разів уже знижувалася, але вона не те що висока, вона набагато вище ніж рівень інфляції", - сказав Устенко під час круглого столу "Державні запозичення: надвисока ціна для економіки", проведеному в парламентському комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики в середу.

"Якщо ми завершуємо цей рік із рівнем інфляції менше ніж 8% за визначенням самого НБУ, то я не зовсім розумію, чому ми не додаємо так 3-4 процентних пункти, щоб побачити ключову ставку на рівні 12-13%", - додав він.

При цьому Устенко зазначив, що, як очікується, НБУ продовжить знижувати облікову ставку, яка до кінця наступного року становитиме 9%, а це дасть можливість знизити вартість ресурсів для економіки до 12-13%.

Він також закликав до того, щоб незалежність НБУ не призводила до таких непорозумінь за сформованої цього року ситуації, коли курс гривні виявився суттєво міцнішим за закладений у бюджеті показник.

Устенко також повідомив, що вважає помилкою реструктуризацію євробондів у 2015 році, під час якої було випущено ВВП-варанти (VRI) України.

Як повідомлялося, НБУ знизив облікову ставку з 16,5% до 15,5% річних із 25 жовтня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА