16:18 22.11.2019

НКРЕКП ухвалила попереднє рішення про сертифікацію нового оператора ГТС

2 хв читати
НКРЕКП ухвалила попереднє рішення про сертифікацію нового оператора ГТС

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила попереднє рішення про сертифікацію ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ).

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні комісії у п'ятницю, 22 листопада.

"Рішення ухвалено. Вітаємо "Оператора ГТС!"- сказав голова НКРЕКП Валерій Тарасюк за підсумками голосування, наголосивши при цьому, що для остаточної сертифікації необхідно виконувати низку умов.

"Це ще не всі документи, не всі дані, які необхідні. Для остаточної сертифікації працюватимемо разом і готуватимемо інші документи", - додав він.

Водночас голова ОГТСУ Сергій Макогон, виступаючи під час засідання перед тим, як комісія ухвалила відповідне рішення, нагадав, що відділення від НАК "Нафтогаз України" діяльності з транспортування природного газу є важливим елементом підготовки до проведення переговорів про транзит природного газу територією України.

"Сьогодні у нас дуже важливий день, ми довго до нього йшли. Україна взяла на себе зобов'язання з проведення анбандлінга ще в 2009 році під час підписання Угоди про приєднання до договору про заснування Енергетичного співтовариства. Також це є вимогою закону "Про ринок природного газу", який було ухвалено у 2017 році. Це важливий крок не лише з точки зору адаптації європейського законодавства, а й із точки зору нашого переговорного процесу з "Газпромом" про продовження транзиту", - сказав він.

Згідно з підготовленим до ухвалення текстом, комісія має поінформувати про попередню сертифікації Секретаріат Енергетичного співтовариства. Після його оцінки національний регулятор зможе ухвалити остаточне рішення.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України 18 вересня 2019 року оновив план анбандлінгу "Нафтогазу". Новим оператором буде ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ, 100% "дочка" АТ "Укртрансгаз"), яке з 1 липня 2019 року здійснює функції з технічної експлуатації ГТС та має відповідний персонал. ОГТСУ буде передано у власність АТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ), 100% акцій якого Кабмін передав в управління Міністерству фінансів. Одночасно держава передасть новому оператору в управління газотранспортну систему терміном на 15 років, зможе повноцінно запрацювати з 1 січня 2020 року. Нова модель анбандлінга НАК відповідає вимогам Третього енергопакета, що відкриває дорогу для підписання нового транзитного договору відповідно до європейських правил. Чинний десятирічний транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" завершується 1 січня 2020 року.

ГТС України має загальну протяжність газопроводів близько 38 тис. км, до неї входять 73 компресорні станції та понад 1,4 тис. газорозподільних станцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА