14:00 25.11.2019

"Нафтогаз" готовий прийняти від "Газпрому" газ замість грошей у рахунок виплати за рішеннями Стокгольмського арбітражу

2 хв читати
"Нафтогаз" готовий прийняти від "Газпрому" газ замість грошей у рахунок виплати за рішеннями Стокгольмського арбітражу

НАК "Нафтогаз України" готовий розглянути можливість отримання від "Газпрому" (РФ) природного газу замість грошей у рахунок виплат близько $3 млрд за рішеннями Cтокгольмського арбітражу, повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко.

"Нас влаштовують кошти, але якщо "Газпром" хоче сплатити цей борг через постачання газу, ми готові розглянути таку пропозицію", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж наприкінці лютого 2018 року за результатами двох арбітражних спорів між "Нафтогазом" і "Газпромом" на постачання і транзит газу зобов'язав російську компанію доплатити НАК $2,56 млрд. "Газпром" подав апеляцію на це рішення до апеляційного суду округу Свеа (Швеція).

Водночас "Нафтогаз" намагається стягнути борг із "Газпрому" в міжнародних судах, проводить кампанію щодо арешту його активів у Швейцарії, Великій Британії, Нідерландах і Люксембурзі. НАК уже домігся арешту в Англії належних "Газпрому" 51% Nord Stream AG, а також 50%+1 акції Blue Stream Pipeline Company BV (оператор газопроводу "Блакитний потік") у Нідерландах. Крім того, в Нідерландах заарештовано боргові зобов'язання перед "Газпромом" на загальну суму близько $2,5 млрд.

"Нафтогаз" розраховує завершити процес стягнення з ПАТ "Газпром" близько $3 млрд ($2,6 млрд плюс відсотки - ІФ) до кінця 2020 року.

"Газпром" 18 листопада за підписом голови правління Олексія Міллера направив на адресу "Нафтогазу України" офіційну пропозицію про продовження терміну дії чинного контракту або укладення нового договору про транзит газу через територію України терміном на один рік з урахуванням прогнозного попиту європейських покупців на газ на 2020 рік.

У пропозиції "Газпрому", зокрема, зазначено, що необхідними умовами продовження чинного контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від усіх взаємних претензій у міжнародному арбітражі та припинення всіх судових розглядів, зазначено в повідомленні управління інформації монополії.

Крім того, серед умов названо: скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на "Газпром" штрафу за нібито "порушення економічної конкуренції"; відкликання клопотання "Нафтогазу України" про ініціювання Європейською Комісією розслідування проти російської компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА