14:34 25.11.2019

"Нафтогаз" у відповіді "Газпрому" наполягає на новому транзитному контракті за європейськими правилами - топ-менеджер НАК

3 хв читати
"Нафтогаз" у відповіді "Газпрому" наполягає на новому транзитному контракті за європейськими правилами - топ-менеджер НАК

НАК "Нафтогаз України" наполягає на необхідності укладення нового транзитного контракту між ПАТ "Газпром" і оператором газотранспортної системи України, що відповідатиме європейським правилам, повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко.

"Оскільки впровадження європейських правил в Україні відбувається за графіком, "Газпром" тепер має всі можливості для того, щоб укласти новий довгостроковий контракт на транзит газу через Україну за цими правилами", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, у своїй відповіді "Газпрому" НАК нагадав, що існує запропонований віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем варіант укладення транзитного договору, який підтримала українська сторона.

"У нас немає жодних сумнівів, що цей варіант відповідає і європейським правилам, і легітимним інтересам української та російської сторони", - додав Вітренко.

Він також зазначив, що якщо "Газпром" розглядає свою пропозицію про короткостроковий контракт на випадок надзвичайної ситуації, якщо сторони не встигнуть укласти довгостроковий контракт на транзит, то такий варіант усе одно має відповідати українському законодавству та європейським правилам.

"Ми дотримуємося конструктивної та неконфронтаційної позиції, і тому у відповідь на пропозицію "Газпрому" нагадали про інші варіанти запобігання негативним наслідкам надзвичайних ситуацій, такі як передання газу на кордоні Україна-РФ і операції "своп", які при цьому відповідали б законодавству України та європейськими правилам. Ми також запропонували певні додаткові кроки, необхідні для гарантування безпеки постачань газу споживачам за таким сценарієм", - резюмував Вітренко.

Як повідомлялося, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом". Європейська Комісія вже запропонувала "Газпрому" підтриманий українською стороною варіант укладення транзитного контракту на десять років із щорічним обсягом від 60 млрд куб. м.

На минулих у вересні в Брюсселі тристоронніх переговорах українська сторона представила майбутнього оператора ГТС України - ТОВ "ОГТСУ", яке передало російській делегації проекти договору про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем, а також стандартного договору на транспортування. Крім того, "Нафтогаз" передав росіянам "дорожню карту" дій для завершення відокремлення оператора ГТС.

"Газпром" 18 листопада за підписом голови правління Олексія Міллера направив на адресу "Нафтогазу України" офіційну пропозицію про продовження терміну дії чинного контракту або укладення нового договору про транзит газу через територію України терміном на один рік з урахуванням прогнозного попиту європейських покупців на газ на 2020 рік.

У пропозиції "Газпрому", зокрема, зазначено, що необхідними умовами продовження чинного контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від усіх взаємних претензій у міжнародному арбітражі та припинення всіх судових розглядів, зазначено в повідомленні управління інформації монополії.

Крім того, серед умов названо: скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на "Газпром" штрафу за нібито "порушення економічної конкуренції"; відкликання клопотання "Нафтогазу України" про ініціювання Європейською Комісією розслідування проти російської компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА