13:34 26.11.2019

Знижка на газ у разі прямих постачань із РФ "вилучатиметься" і направлятиметься на субсидування

2 хв читати
Знижка на газ у разі прямих постачань із РФ "вилучатиметься" і направлятиметься на субсидування

Кабінет Міністрів може розробити механізм, згідно з яким потенційні знижки на газ російського "Газпрому" за ймовірних прямих постачань в Україну з 2020 року "вилучатимуться", повідомив глава Міністерства енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

За його словами, ресурс пропонуватимуть кінцевим споживачам за ринковою ціною, а різниця між нею і ціною зі знижкою, запропонованою "Газпромом", направлятиметься на реалізацію соціально важливих заходів, зокрема на субсидування незахищених споживачів.

"Якщо ми матимемо знижену ціну, - потенційно можливо, що у нас будуть прямі постачання зі знижкою зі сходу, - ми намагатимемося забирати цю знижку, видавати в ринок ринкову ціну, а саму знижку використовувати через бюджет або через будь-які інші інструменти для покриття субсидій або інших соціально важливих заходів", - сказав Оржель під час презентації запланованих на 2019-2020 рр. змін у сфері енергетики та екології To do list у Києві у понеділок.

Водночас міністр не став вдаватися в подробиці такого плану, а також можливі механізми його реалізації.

Як повідомлялося, раніше голова НАК "Нафтогаз України" висловив думку про те, що російський "Газпром" із 1 січня 2020 року може розпочати пряме постачання газу українським споживачам у разі укладення договорів про приєднання за європейськими правилами.

"Газпрому" ніщо не заважає розпочати постачання газу українським споживачам у будь-який момент. Щойно у нас буде підписано договори про приєднання і щойно ми впровадимо європейські норми роботи ринку газу, "Газпром" зможе прийти на цей ринок і постачати в такій кількості газ споживачам, як вони захочуть. Більше того, вони можуть робити це досить ефективно, якщо їхня цінова політика буде дешевша, ніж у європейських постачальників", - заявляв він у жовтні під час виступу на П’ятому українському газовому форумі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА