15:07 26.11.2019

Без нового контракту газ із РФ за транзиту через Україну після 1 січня буде закачано до ПСГ до моменту документального оформлення

2 хв читати
Без нового контракту газ із РФ за транзиту через Україну після 1 січня буде закачано до ПСГ до моменту документального оформлення

Російський газ за продовження після 1 січня 2020 року транзиту через територію України за відсутності відповідного контракту закачуватиметься до українських підземних сховищ газу (ПСГ) до моменту документального оформлення ресурсу, повідомив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Газ без документального оформлення, який буде заходити в Україну, закачуватиметься до підземних сховищ газу як "газ невизначеного власника", доки здійснюватиметься документальне оформлення цього газу", - написав він у соцмережі Facebook.

Як повідомлялося, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом". Європейська Комісія вже запропонувала "Газпрому" підтриманий українською стороною варіант укладення транзитного контракту на десять років із щорічним обсягом від 60 млрд куб. м.

На минулих у вересні в Брюсселі тристоронніх переговорах українська сторона представила майбутнього оператора ГТС України - ТОВ "ОГТСУ", яке передало російській делегації проекти договору про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем, а також стандартного договору на транспортування. Крім того, "Нафтогаз" передав росіянам "дорожню карту" дій для завершення відокремлення оператора ГТС.

"Газпром" 18 листопада за підписом голови правління Олексія Міллера направив на адресу "Нафтогазу України" офіційну пропозицію про продовження терміну дії чинного контракту або укладення нового договору про транзит газу через територію України терміном на один рік з урахуванням прогнозного попиту європейських покупців на газ на 2020 рік.

У пропозиції "Газпрому", зокрема, зазначено, що необхідними умовами продовження чинного контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від усіх взаємних претензій у міжнародному арбітражі та припинення всіх судових розглядів, зазначено в повідомленні управління інформації монополії.

НАК "Нафтогаз України" у відповіді "Газпрому", у свою чергу, наполягає на необхідності укладення відповідного європейським правилам нового транзитного контракту між ПАТ "Газпром" та оператором газотранспортної системи України. Українська компанія також заявляє про готовність розглянути можливість отримання від "Газпрому" природного газу замість грошей у рахунок виплат майже $3 млрд за рішеннями Cтокгольмського арбітражу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА