12:33 27.11.2019

"Нафтогаз " заявляє про перемогу в апеляції щодо першої скарги Газпрому на рішення Стокгольмського арбітражу

2 хв читати
"Нафтогаз " заявляє про перемогу в апеляції щодо першої скарги Газпрому на рішення Стокгольмського арбітражу

Апеляційний суд округу Свеа (Швеція) ухвалив позитивне для НАК "Нафтогаз України" рішення щодо скарги ПАТ "Газпром" (РФ) на рішення Стокгольмського арбітражу, заявив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко.

"Повна перемога! Україна знову перемагає! Ми виграли апеляцію щодо першої скарги "Газпрому" на рішення Стокгольмського арбітражу", - написав він на своїй сторінці у Facebook у середу

Водночас у прес-релізі суду зазначено, рішення є остаточним і не підлягає оскарженню.

"Сьогоднішня постанова означає, що дії "Газпрому" відхилено, і що спеціальний арбітраж жодним чином не буде скасовано. У рамках оцінки Апеляційний суд встановив відсутність будь-яких доказів того, що в процедурі було допущено яку-небудь помилку", - зазначено у тексті.

У суді також повідомили, що слухання ще за двома скаргами "Газпрому" призначено на 2020 рік.

У прес-службі "Нафтогазу" нагадали, що рішення за контрактом на постачання ухвалювали у два етапи. Окреме рішення ухвалив Стокгольмський арбітраж 31 травня 2017 року, в якому суд повністю відхилив вимогу "Газпрому" про застосування принципу "бери або плати", задовольнив вимогу НАК про перегляд контрактної ціни з урахуванням ринкових умов, а також скасував заборону на реекспорт газу.

"Газпром" оскаржив це рішення 7 листопада 2017 року. Цю апеляцію сьогодні відхилено", - зазначили у НАК.

У свою чергу Вітренко уточнив, що крім відхиленої скарги "Газпрому" суд також постановив компенсувати російською компанією витрати НАК на судовий процес у розмірі EUR1,022 млн і 1,65 млн грн і відхилив звернення "Газпрому" про секретність.

"Які кому ще потрібні докази, що наші вимоги не є "абсурдними", що рішення Стокгольмського арбітражу є обґрунтованими, і "Газпрому" ці рішення Стокгольмського арбітражу потрібно просто виконувати?", - резюмував Вітренко.

Як повідомлялося, Апеляційний суд округу Свеа (Швеція) 9 жовтня розпочав слухання за рішеннями Стокгольмського арбітражу, який у грудні 2017 року та лютому 2018 року ухвалив рішення за позовами між НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Газпром" на постачання та транзит газу.

За словами Вітренка, перша із трьох справ стосується насамперед рішення арбітражу, яке обнулило зобов'язання НАК за положенням контракту "бери або плати".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА