15:39 27.11.2019

Деркач і Дубінський пропонують звільнити керівництво НБУ і найбільших держбанків "за відмивання мільярдів"

2 хв читати
Деркач і Дубінський пропонують звільнити керівництво НБУ і найбільших держбанків "за відмивання мільярдів"

Народні депутати України Андрій Деркач та Олександр Дубінський звернулися до президента Володимира Зеленського щодо необхідності припинення наявності корупційної схеми, пов'язаної з облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), і звільнення керівництва Національного банку України та найбільших держбанків.

У зверненні, копію якого оприлюднено на сторінці Деркача в соцмережі Facebook, депутати вимагають звільнити керівництво Національного банку України, Ощадбанку, ПриватБанку, Укрексімбанку та відкликати з посади заступника виконавчого директора МВФ від України Владислава Рашкована, зокрема, через участь у схемах із відмивання $7,4 млрд екс-президента України Януковича.

"Усі ці люди були призначені за каденції екс-президента України Петра Порошенка та Януковича і брали участь у схемах, які ведуть до грабунку країни", - наголошується в зверненні нардепів.

Як стверджують Деркач і Дубінський, фактично розкрито глобальну схему виведення з українського бюджету в офшори викрадених корупційним шляхом грошей із подальшим інвестуванням їх в облігації державної позики з метою отримання надвисоких прибутків за рахунок української економіки та платників податків.

"Дані схеми реалізовувалися за згодою Національного банку України, склад правління якого призначений за часів Порошенка та Гонтаревої (екс-голови НБУ Валерії Гонтаревої - ІФ) і не змінений до цього часу. Крім НБУ, в схемах були задіяні й керівники низки інших державних банків", - йдеться у зверненні.

В оприлюдненому документі голові правління Укрексімбанку Олександру Гриценку дорікають у сприянні у виведенні з держбанку коштів через позики підприємствам колишнього президента.

Також у зверненні згадано голову Ощадбанку Андрія Пишного, який "фактично обслуговував і покривав схеми Януковича за часів президента Порошенка", і керівництво націоналізованого ПриватБанку, яке брало участь у "застосуванні схеми закачування для покриття нестачі капіталу боргових зобов'язань держави, за якими Мінфін платить із бюджету значні відсотки".

Окремо депутати констатують, що діяльність компаній Валерії Гонтаревої призвела до необґрунтованого збільшення обсягів зовнішнього боргу України, покладання на громадян України додаткових боргових зобов'язань у розмірі понад $100 млрд.

У зверненні було згадано і заступника виконавчого директора від України в Міжнародному валютному фонді Владислава Рашкована.

"Рашкован шляхом шантажу перешкоджає розслідуванню злочинної діяльності екс-голови НБУ Валерії Гонтаревої та екс-міністра фінансів України Наталії Яресько", - йдеться в документі.

Як повідомлялося, 20 листопада на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" Деркач і Дубінський запропонували президентам України і США - Володимиру Зеленському та Дональду Трампу - розслідувати факти легалізації $7,4 млрд оточенням українського екс-президента Віктора Януковича через американський інвестиційний фонд Franklin Templeton Investments, близький до Демократичної партії США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА