14:44 28.11.2019

Moody's поліпшило прогноз рейтингу семи українських банків на "позитивний" слідом за суверенним

3 хв читати
Moody's поліпшило прогноз рейтингу семи українських банків на "позитивний" слідом за суверенним

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service поліпшило прогноз рейтингів ПриватБанку, Ощадбанку, Укрексімбанку, Райффайзен Банку Аваль, Промінвестбанку, Сбербанку (всі - Київ) і банку "Південний" (Одеса), зі "стабільного" на "позитивний" слідом за прогнозом суверенного рейтингу України.

Як повідомляється у прес-релізі агентства в середу, Moody's підтвердило базову оцінку кредитоспроможності українських банків (Сaa1), рейтинги банків за депозитами в національній валюті (Caa1) та іноземній валюті (Caa2).

Агентство також підвищило довгострокові депозитні рейтинги за національною шкалою Ощадбанку (до Baa3.ua із Ba1.ua), банку "Південний" (до Ba1.ua із Ba2.ua), Сбербанку (до Ba1.ua із Ba2.ua) і Промінвестбанку (до B1.ua із B2.ua) та підтвердило Райффайзен Банку Аваль на рівні A3.ua.

Згідно з релізом, рейтингові дії відображають поліпшення умов фінансування українських банків зі стабільним прогнозом на 12-18 місяців за рахунок зростання депозитів, поступової дедоларизації та зниження залежності від ринкового фондування.

Підвищення прогнозу рейтингу ПриватБанку обумовлено значним поліпшенням показників рентабельності та низькою залежністю банку від ринкового фінансування, а також високим рівнем ліквідних активів (понад 70% від сукупних активів) - повідомило агентство.

Як зазначає Moody's, рейтингові дії стосовно Укрексімбанку викликані підвищенням поточної прибутковості фінустанови та високим рівнем ліквідних активів (понад 50% від сукупних активів).

Перегляд прогнозу Райффайзен Банку Аваль обумовлений поліпшенням якості активів банку, високою прибутковістю за чистою процентною маржею, зниженням вартості кредитів, стабільним рівнем фондування, а також хорошим резервом капіталу - зазначили аналітики.

Як уточнює Moody's, рейтингові дії щодо банку "Південний" відображають підвищення якості активів фінустанови за рахунок зниження рівня проблемних кредитів, зростання прибутку за останні роки, обмежену залежність від ринкового фінансування та достатній запас ліквідності (близько 30% від сукупних активів).

Підтвердження рейтингів Промінвестбанку та зміна прогнозу обумовлені недавнім зміцненням позицій банку та його поверненням до прибутковості, при цьому рейтинг фінустанови стримується високим рівнем проблемних кредитів (96% кредитів), скороченням франшизи клієнтів і обмеженням можливостей для розвитку бізнесу, через санкції з боку уряду України, йдеться в прес-релізі.

Експерти уточнюють, що рейтингові дії стосовно Сбербанку обумовлені зміцненням позицій капіталу банку та поверненням до прибутковості, зокрема за рахунок значної фінансової підтримки материнської компанії - російського Сбербанку - в розмірі 8,3 млрд грн у 2018 році та 3,3 млрд грн у 2019 році. При цьому вони уточнили, що Сбербанк обмежений високим рівнем проблемних кредитів (77% позик брутто) та санкціями з боку уряду України.

Відповідно до прес-релізу, Moody's, найбільш значущі соціальні ризики українських банків пов'язані з несприятливою демографічною ситуацією в країні, яка впливає на клієнтську базу банків і негативно позначається на перспективах зростання і банківської системи, і економіки загалом.

Як повідомлялося, 25 листопада Moody's поліпшило прогноз рейтингів уряду України зі "стабільного" на "позитивний", підтвердивши довгострокові рейтинги емітента та пріоритетних незабезпечених кредитів України на рівні "Caa1".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА