15:13 28.11.2019

Слухання в апеляції ще за двома скаргами "Газпрому" на рішення арбітражу відбудуться в лютому і восени 2020 року - голова "Нафтогазу"

2 хв читати
Слухання в апеляції ще за двома скаргами "Газпрому" на рішення арбітражу відбудуться в лютому і восени 2020 року - голова "Нафтогазу"

Апеляційний суд округу Свеа (Швеція) планує провести усні слухання щодо оскарження "Газпромом" (РФ) другого й остаточного арбітражного рішення Стокгольмського арбітражу за контрактом на купівлю-продаж газу з НАК "Нафтогаз України" в лютому 2020 року, третього рішення з транзитного контракту - восени того самого року, повідомив голова правління НАК Андрій Коболєв.

"Нагадаю, що арбітражні рішення залишаються дійсними і підлягають виконанню, незважаючи на процес апеляційного оскарження. Такі рішення втрачають чинність лише у разі задовільнення апеляції, і не раніше", - написав він у Facebook.

Коболєв подякував команді юристів з Gernandt & Danielsson, Wikborg Rein і "Нафтогазу", які працюють над справою.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж у травні 2017 року ухвалив окреме рішення за контрактом на постачання між "Нафтогазом" і "Газпромом", яким повністю відхилив вимогу російської компанії про застосування принципу "бери або плати", задовольнив вимогу НАК про перегляд контрактної ціни з урахуванням ринкових умов, а також скасував заборону на реекспорт газу.

"Газпром" оскаржив це рішення 7 листопада 2017 року, а 27 листопада 2019 року цю скаргу відхилив Апеляційний суд округу Свеа (Швеція).

Остаточне рішення за контрактом на купівлю-продаж арбітраж ухвалив у грудні 2017 року, а рішення за контрактом на транзит - в лютому 2018 року. Вони також оскаржені "Газпромом".

За результатами двох спорів між "Нафтогазом" і "Газпромом" на постачання і транзит газу арбітраж зобов'язав російську компанію доплатити НАК $2,56 млрд.

Не очікуючи рішення апеляції, "Нафтогаз" намагається стягнути борг із "Газпрому" у міжнародних судах, проводить кампанію щодо арешту активів "Газпрому" в Швейцарії, Великій Британії, Нідерландах і Люксембурзі.

"Нафтогаз" уже домігся арешту в Англії належних "Газпрому" 51% Nord Stream AG, а також 50%+1 акція Blue Stream Pipeline Company BV (оператор газопроводу "Блакитний потік") у Нідерландах. Крім того, в Нідерландах заарештовано боргові зобов'язання перед "Газпромом" на загальну суму майже $2,5 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА