19:26 29.11.2019

У "Нафтогазу" проблеми з примусовим стягненням з "Газпрому" в Німеччині, Польщі та Молдові

2 хв читати
У "Нафтогазу" проблеми з примусовим стягненням з "Газпрому" в Німеччині, Польщі та Молдові

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко констатує різну готовність судів європейських країн розглядати справи про примусове стягнення з російського "Газпрому" $ 3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, погоджуючись, що це пов'язано з політичною кон'юнктурою.

"У Німеччині ми не можемо, до речі, приступити до примусового стягнення. І в Польщі у нас проблеми, в Молдові у нас проблеми", - сказав він в ефірі "Радіо НВ" в п'ятницю ввечері.

"Ми бачимо, що в деяких країнах це краще робити, в деяких країнах, скажімо так дипломатично, складніше", - зазначив Вітренко.

Водночас він зазначив: при виборі юрисдикцій у справах про стягнення для "Нафтогазу" важливий "не процес, а результат". "У Німеччині ті активи, які є, вони не такі привабливі для нас", - пояснив виконавчий директор НАК.

Він нагадав, що "Нафтогаз" уже домігся арешту безлічі майна "Газпрому" в багатьох країнах.

"І вже 4 грудня в Амстердамі буде ключове засідання, яке повинно бути останнім щодо примусового стягнення в Нідерландах. Там ми заарештували активи сумою понад $ 5,2 млрд. Цих активів досить, щоб повністю стягнути борг "Газпрому", - сказав Вітренко.

За його словами, якщо не буде досягнуто домовленості про виплату боргу газом у рамках запропонованого "Нафтогазом" компромісу, то українській компанії вдасться стягнути його в наступному році.

Як підкреслив Вітренко, мова йде про вже виграний арбітраж, однак з ініціативи "Газпрому" розпочато новий арбітраж, де сума зустрічних позовних вимог "Нафтогазу" перевищує $ 12 млрд.

"І там тільки слухання будуть у 2021 році. Ми чекаємо, що виграємо в новому арбітражі мільярди, потім будемо стягувати нові суми", - сказав виконавчий директор НАК.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА