20:16 29.11.2019

"Кернел" уклав перший безпоставочний валютний форвард на українському ринку

2 хв читати
"Кернел" уклав перший безпоставочний валютний форвард на українському ринку

Один з українських банків і великий український агрохолдинг "Кернел" цього тижня уклали перший в історії України безпоставочний валютний форвард (NDF), повідомив Національний банк України.

"Це перша угода з хеджування валютних ризиків такого типу на українському ринку. Раніше на ринку укладалися також угоди з поставочними валютними форвардами, проте їх частка все ще несуттєва і має великий потенціал до зростання", - зазначив регулятор у повідомленні в п'ятницю.

У ньому заступник голови НБУ Олег Чурій зазначив, що у світі на валютному ринку операції типу спот, тобто ті, які фактично здійснюються день у день, становлять не більше ніж третину від загального обсягу валютного ринку.

"Решта – це операції з використанням інструментів хеджування: форвардів, ф’ючерсів, свопів. На жаль, в Україні все навпаки: домінують спотові угоди, а випадки хеджування бізнесом валютних ризиків усе ще мають поодинокий характер", - констатував Чурій.

На його думку, в умовах плаваючого валютного курсу власники бізнесу та фінансові директори мають звернути увагу на інструменти хеджування, які вже доступні в Україні. Це, зокрема, поставочні та безпоставочні форварди, які можна укладати з банками під експортно-імпортні операції або кредити від нерезидентів.

"Україна вже чотири роки живе в умовах гнучкого курсоутворення, яке дає змогу уникати накопичення дисбалансів в економіці, але також вимагає від бізнесу завбачливого планування", - заявив заступник голови НБУ.

Минулого тижня Нацбанк заявив про плани розпочати проведення операцій із похідними фінансовими інструментами в другому кварталі 2020 року. На першому етапі буде впроваджено процентний своп (IRS) і звичайний своп, на другому - форвардні операції та спеціальний своп, на третьому - опціони.

Запуск операцій центробанку з процентними деривативами націлений на посилення монетарної трансмісії через побудову "довгого" сегмента кривої дохідності та сприяння довгостроковому кредитуванню шляхом зниження процентного ризику.

Запуск операцій із валютними деривативами має на меті посилення монетарної трансмісії шляхом зниження уразливості економіки до змін курсу гривні, сприяння кредитуванню за рахунок трансформації валютних ресурсів у гривневі та зниження рівня доларизації.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" агрохолдинг "Кернел" підтвердив, що в повідомленні НБУ йдеться про агрохолдинг, і повідомив, що наступного тижня планується оприлюднити деталі щодо форварду

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА