20:20 04.12.2019

Топ-менеджер "Нафтогазу" пропонує "Газпрому" звернутися до українського регулятора для зниження тарифу на транзит

2 хв читати
Топ-менеджер "Нафтогазу" пропонує "Газпрому" звернутися до українського регулятора для зниження тарифу на транзит

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко порекомендував "Газпрому" (РФ) звернутися до українського регулятора (НКРЕКП) з обґрунтуванням необхідності зниження тарифу на транзит газу газотранспортною системою України.

"Російській стороні було роз'яснено, що вона може звернутися до оператора або напряму до регулятора (НКРЕКП) з обґрунтуванням необхідності зниження тарифу, якщо український тариф є вищим за тарифи альтернативних (конкурентних) газопроводів, або якщо тариф робить експорт газу невигідним для "Газпрому", - написав Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, що Україна впроваджує європейську методологію розрахунку тарифу, яка застосовується до транзиту газу згідно з європейським тарифним кодексом (NC TAR).

"За цією методологією тариф має відповідати актуальним витратам оператора газотранспортної системи. (...) Іншими словами, розрахунки транзитного тарифу, які були показані "Газпрому" і які зараз коментує російська сторона, лише покривають скореговані витрати оператора ГТС України, і тому цей тариф аж ніяк не може вважатися завищеним", - пояснив виконавчий директор "Нафтогазу".

За його словами, транзит має бути економічно вигідний для всіх сторін: української, російської та європейської. "Це якщо економічні аргументи комусь дійсно важливі", - резюмував Вітренко.

Раніше в середу президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова зберегти український транзит, але пропозиція Києва щодо транзиту газу є поки що економічно неприйнятною.

Пропозицію української сторони щодо тарифів на транспортування газу до Європи з 2020 року також назвав дуже високою голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, зазначивши, що вона значно вища за ті, за якими сторони працюють нині.

Як повідомлялося, українська сторона неодноразово наголошувала, що тариф залежатиме від терміну укладення контракту та обсягу транзиту.

У жовтні українська сторона презентувала нову методику розрахунку тарифу на транзит газу. У "Нафтогазі" порахували, що на період 2020-2024 років за бронювання 60 млрд куб. м транзитних потужностей ГТС України тариф становитиме $3,21 за 1 тис. куб. м на 100 км, а за бронювання 90 млрд куб. м - $2,56 за 1 тис. куб. м на 100 км. Водночас тариф на транзит російського газу до 2019 року - $2,61 за 1 тис. куб. м на 100 км (усі - з ПДВ). У 2016 році Міллер повідомляв, що тариф на транспорт газу "Північним потоком 2" становить $2,1 за 1 тис. куб. м на 100 км.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА