11:49 06.12.2019

Маркарова вважає передчасним говорити про обговорювану урядом стратегію щодо ВВП-варантів

2 хв читати
Маркарова вважає передчасним говорити про обговорювану урядом стратегію щодо ВВП-варантів

Міністерство фінансів і Кабінет Міністрів обговорюють стратегію щодо ВВП-варантів, однак говорити про неї поки що передчасно, повідомила глава Мінфіну Оксана Маркарова.

"Ми всі працюємо, щоб посилити зростання економіки, і працюємо, щоб за зростання економіки абсолютно тримати під контролем додаткові ризики, які можуть виникати. У нас є на три роки обмеження таких виплат, навіть якщо настане такий момент. Щодо нашої стратегії в такій ситуації, це питання активно обговорюють і міністерство, і уряд", - сказала Маркарова під час години запитань до уряду в п'ятницю в парламенті, відповідаючи на запитання одного з народних депутатів.

За її словами, щойно остаточна версія стратегії буде готова, Мінфін її представить.

В оновленому макроекономічному прогнозі уряд підвищив оцінку зростання економіки України в 2019 році з 2,8% до 3,5%, а в наступному році - з 3,3% до 3,7%. Однак навіть таке зростання економіки не передбачає умов для виплат за ВВП-варантами.

"Тобто ці потенційні папери не є поки що частиною нашого боргу і умови щодо їх виплат не сформувалися", - сказала також глава Мінфіну.

"З огляду на поточний макропрогноз, тригери - те, що запускають ці виплати, ще не включилися, це очевидно. Тобто ці потенційні папери не є поки що частиною нашого боргу і умови щодо їх виплат не прийшли", - сказала також глава Мінфіну.

ВВП-варанти було випущено в рамках реструктуризації держборгу в 2015 році замість єврооблігацій на номінальну суму $3,2 млрд і не є частиною держборгу країни. Платежі за ВВП-варантами здійснюватимуться щорічно в грошовій формі в доларах США залежно від динаміки зростання реального ВВП України в 2019-2038 роках, проте через два календарні роки - тобто між 2021 і 2040 роками.

Якщо приріст ВВП за рік буде нижче 3%, або реальний ВВП буде менше $125,4 млрд, виплат за паперами не буде. У разі, якщо приріст реального ВВП становитиме від 3% до 4%, виплата за паперами становитиме 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо понад 4% - то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%. Крім того, з 2021-го до 2025 року платежі обмежені 1% ВВП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА