12:10 09.12.2019

"Гуцульська овеча бриндзя" стала першим українським продуктом із зареєстрованим географічним зазначенням

2 хв читати
"Гуцульська овеча бриндзя" стала першим українським продуктом із зареєстрованим географічним зазначенням

Міністерство розвитку економки, торгівлі та сільського господарства України 11 листопада видало посвідчення про реєстрацію права на використання зареєстрованого зазначення походження товару щодо сиру "Гуцульська овеча бриндзя".

Згідно з даними інформаційно-аналітичного порталу АПК України, "Гуцульська овеча бриндзя" - це перше українське географічне зазначення, яке відповідає європейським вимогам до реєстрації та має право на визнання в ЄС.

Заявку на реєстрацію географічного зазначення подала до Мінекономіки громадська спілка "Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів" 19 грудня 2018 року.

"Гуцульська овеча бриндзя" виготовляється на літніх високогірних пасовищах Карпат із гірського овечого молока відповідно до традицій, які беруть свій початок з XV століття. Зона виробництва продукту охоплює Закарпатську, Івано-Франківську та частину Чернівецької області.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський 9 жовтня 2019 року підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень" (№123-ІХ), ухвалений Верховною Радою 20 вересня (законопроект №1065). Впровадження закону сприятиме адаптації актів національного законодавства до права Європейського Союзу, а також виконанню зобов'язань, узятих Україною відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

Згідно з документом, географічне зазначення - це найменування, яке ідентифікує походження товару з певного географічного місця, його особливу якість, репутацію або інші характеристики, зумовлені переважно географічним місцем походження; при цьому хоча б один із етапів виробництва такого товару має здійснюватися на визначеній географічній території.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА