18:04 09.12.2019

Сума вимог РФ до України у зв'язку з боргом за євробондами становить $4,5 млрд - Мінфін РФ

3 хв читати
Сума вимог РФ до України у зв'язку з боргом за євробондами становить $4,5 млрд - Мінфін РФ

Сума вимог Росії у зв'язку з невиконанням Україною зобов'язань за євробондами номінальною вартістю $3 млрд, за розрахунками російської сторони, з урахуванням нарахованих відсотків наразі становить близько $4,5 млрд.

Таку оцінку наведено в повідомленні Мінфіну РФ про початок у Верховному суді Великої Британії чотириденних слухань за апеляцією, поданою довірчим керуючим єврооблігаціями - компанією The Law Debenture Trust Corporation plc, яка діє від імені РФ, на рішення Апеляційного суду Англії, який відхилив усі, крім одного, аргументи України з невиконання її зобов'язань за євробондами. Йдеться про доводи України про випуск єврооблігацій під тиском російської сторони. Водночас суд розгляне скаргу України у зв'язку з відхиленням інших її аргументів.

Аргументи стосуються того, що Україна не мала правоздатності для випуску єврооблігацій, що її міністр фінансів не мав повноважень для прийняття рішення про розміщення єврооблігацій, і що невиконання Україною зобов'язань за єврооблігаціями було законним "контрзаходом".

РФ оскаржить рішення Апеляційного суду про необхідність проведення повномасштабного судового розгляду за четвертим аргументом - про чинення тиску, вважаючи, що цей аргумент не має ні фактичних, ні правових підстав, і Україна висуває його виключно з метою уникнути виконання зобов'язань за єврооблігаціями.

"Якщо Верховний суд ухвалить рішення за аргументом про чинення неправомірного тиску на користь трасті (The Law Debenture - ІФ) і відмовить у задоволенні скарги України за рештою аргументів, РФ матиме право на отримання всієї суми заборгованості за єврооблігаціями, а також на додаткові відсотки, й у подальшому оскаржити це рішення вже буде неможливо. РФ зберігає впевненість у тому, що з усіх питань Верховний суд ухвалить рішення на користь трасті", - наголошується в повідомленні.

Україна в грудні 2015 року допустила дефолт за євробондами з процентною ставкою 5% річних, викуплених Росією в грудні 2013 року на кошти Фонду національного добробуту ($3 млрд - сам випуск та $75 млн - останній купонний платіж). Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на спільних із комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг мав бути погашений до 1 січня 2016 року. Однак у грудні 2015 року Україна впровадила мораторій на обслуговування цієї заборгованості й до 1 січня 2016 року не здійснила платіж на загальну суму $3,075 млрд у рахунок погашення та обслуговування належних Росії єврооблігацій.

Після цього, 17 лютого 2016 року, Мінфін РФ подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України й погодившись із наявністю в неї зобов'язань за єврооблігаціями. Суд визнав, що транзакція є стандартною борговою операцією, хоча і здійсненою за незвичайних умов. Своїм рішенням суд зобов'язав Україну виплатити Росії номінальну вартість єврооблігацій на $3 млрд, суму нездійсненого купонного платежу на $75 млн, а також штрафні відсотки, що нараховуються в сумі $674 тис. за кожен день прострочення.

Пізніше, 26 травня, Високий суд Лондона задовольнив клопотання України про призупинення виконання рішення від 29 березня 2017 року до завершення розгляду апеляційної скарги України в Апеляційному суді.

У вересні 2018 року Апеляційний суд Англії ухвалив рішення за апеляцією, поданою Україною, щодо рішення Високого суду Лондона, яке зобов'язує Україну погасити заборгованість і виплатити відсотки за облігаційною позикою, отриманою Росією за рахунок коштів Фонду національного добробуту. Апеляційний суд підтвердив правомірність відмови Україні в розгляді трьох з чотирьох підстав, заявлених нею з метою уникнути виконання зобов'язань за цими єврооблігаціями. Водночас суд констатував, що четвертий аргумент про те, що випуск єврооблігацій було зроблено під тиском Росії, не може бути відхилений без проведення всеосяжного судового процесу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА