18:34 10.12.2019

АМКУ оштрафував на 278 млн грн облгази РГК за неправомірні донарахування побутовим споживачам

2 хв читати
АМКУ оштрафував на 278 млн грн облгази РГК за неправомірні донарахування побутовим споживачам

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував на 278 млн грн 16 облгазів, що входять до Регіональної газової компанії (РГК) бізнесмена Дмитра Фірташа, за неправомірні донарахування побутовим споживачам обсягів використаного природного газу та зобов'язав їх здійснити перерахунок за 2018 рік, повідомив голова комітету Юрій Терентьєв.

"АМКУ оштрафував 16 облгазів групи РГК (яку пов'язують з Фірташем - ІФ) на 278 млн грн за неправомірні донарахування побутовим споживачам об'ємів використаного природного газу", - написав він на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Йдеться, зокрема про: "Київоблгаз" (штраф 49 млн грн), "Вінницягаз" (21 млн грн), "Волиньгаз", "Львівгаз", "Чернігівгаз" (усе - по 13 млн грн), "Запоріжгаз" (14 млн грн), "Харківгаз" (33 млн грн), "Хмельницькгаз" (12 млн грн), "Рівнегаз" (5 млн грн), "Сумигаз" (10 млн грн), "Чернівцігаз" (7 млн грн), "Закарпатгаз" (18 млн грн), "Дніпропетровськгаз" (34 млн грн), "Житомиргаз" (11 млн грн), "Миколаївгаз" (14 млн грн) і "Івано-Франківськгаз" (10 млн грн).

Комітет встановив, що ці групи, що складаються з облгазу і газзбуту, в період із грудня 2015 до серпня 2019 року в межах своїх територій займали монопольне (домінуюче) становище на ринках комплексної послуги з розподілу та постачання природного газу. З жовтня 2018-го до серпня 2019 року ці компанії під час здійснення комерційних розрахунків донараховували споживачами об'єми газу понад зазначені на лічильниках показники.

Отже, дії облгазів призвели до ущемлення інтересів споживачів, зазначив Терентьєв, додавши, що за умови існування значної конкуренції на ринку такі донарахування були б неможливими.

Перерахунок у частині визначення фактичного об'єму облгази мають здійснити на підставі даних лічильників природного газу, починаючи з жовтня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА