08:00 12.12.2019

Кабмін пропонує закріпити за Верховним Судом розгляд справ про відшкодування збитків за визнання банку неплатоспроможним

2 хв читати
Кабмін пропонує закріпити за Верховним Судом розгляд справ про відшкодування збитків за визнання банку неплатоспроможним

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект 2571 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи", який, зокрема, пропонує встановити за Верховним Судом розгляд справ про відшкодування збитків за визнання банку неплатоспроможним, введення в банк тимчасової адміністрації та участі держави у виведенні неплатоспроможного банку з ринку.

При цьому документ пропонує встановити норму про те, що забезпечення позову не допускається шляхом зупинення дії рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів) НБУ, а також встановлення для НБУ, його посадових і службових осіб заборони або зобов'язання вчиняти певні дії.

Крім цього, законопроект передбачає запобіжник від накладення арешту на майно Фонду гарантування вкладів фізосіб або банку, віднесеного до категорії неплатоспроможних, заборони їм здійснювати певні дії.

Крім того, законопроект передбачає норму, згідно з якою визнання незаконним рішення НБУ про відкликання банківської ліцензії, ліквідації або націоналізації банку не відновлює попереднього становища банку.

"Визнання протиправним (незаконним) та скасування індивідуального акту і \ або рішення ... або окремих його положень: 1) не поновлює того становища банку, яке було до прийняття такого рішення, включно з відновленням правового статусу цього банку; 2) не може бути підставою для визнання недійсним ... і скасування будь-яких рішень, правочинів або інших дій / визнання протиправною бездіяльності, прийнятих, вчинених або допущених до процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку / ліквідації банку", - зазначено в законопроекті.

Раніше повідомлялося, що прийняття парламентом поправок до банківського законодавства, які могли б запобігти скасуванню націоналізованого ПриватБанку, обговорювалися серед умов затвердження нової програми з МВФ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА